Σκαρλάτος στο Basket247: «Η μαζική αντίδραση των γονιών οδήγησε τη Κυβέρνηση της Σουηδίας στο άνοιγμα των προπονήσεων»

Feb 26, 2021

Ο προπονητής της ΑΙΚ Στοκχόλμης της Σουηδίας, Βασίλης Σκαρλάτος, μιλάει στο Basket247 και εξηγεί πως είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Σκανδιναβική χώρα, αναφέρεται στο lockdown του μπάσκετ, ενώ εξηγεί πως η Κυβέρνηση έχει επιτρέψει τον αθλητισμό στα παιδιά κάτω των 18 ετών.

 

Κάθε γωνιά στον πλανήτη και ένας Έλληνας, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως, στη πραγματικότητα έτσι είναι, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για το αγαπημένο άθλημα, το μπάσκετ και δει, τους προπονητές.

Οι Έλληνες τεχνικοί είναι από τους πλέον καταξιωμένους σε όλη την υφήλιο και φυσικά στην «Γηραιά» Ήπειρο και μπορείς να τους συναντήσεις σε όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη.

Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκει και ο Βασίλης Σκαρλάτος, ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία ως αθλητής, έχοντας… φάει με το κουτάλι τις Εθνικές κατηγορίες στην Ελλάδα. Ο Θεσσαλονικιός- πρώην γκαρντ/φόργουορντ, έχει περάσει μεταξύ άλλων από Ελευθερούπολη, ΜΕΝΤ, Μέγα Αλέξανδρο, Αριστοτέλη Φλώρινας, ΑΟ Αγρινίου και Αίαντα Ευόσμου.

Όμως, όπως εξηγεί παρακάτω στο Basket247 τον Αύγουστο του 2017 πήρε μια απόφαση που του άλλαξε τη ζωή προς το καλύτερο και δεν έχει μετανιώσει. «Σκότωσε» αν και αγωνίστηκε για ακόμη μια σεζόν τον παίκτη που είχε μέσα του, με πολλές καταστάσεις στο ελληνικό μπάσκετ να συμβάλλουν σε αυτό και ξεκίνησε τη προπονητική του καριέρα από την Under 17 της ΑΙΚ Στοκχόλμης της Σουηδίας.

 

No description available.

 

Εν συνεχεία, ανέλαβε το ανδρικό τμήμα, όπου βρισκόταν μέχρι και φέτος, όμως, ο κορωνοϊός οδήγησε την Κυβέρνηση της Χώρας να βάλει «λουκέτο» στα πρωταθλήματα από την δεύτερη κατηγορία και κάτω. Η ΑΙΚ βρισκόταν στην όγδοη θέση, όμως πλέον ετοιμάζονται για τη νέα χρονιά.

Ο Βασίλης Σκαρλάτος, μιλώντας στο Basket247.gr αναφέρεται στο πως είναι η κατάσταση με τον Covid-19 στην χώρα όπου διαμένει, στους νεαρούς παίκτες και το αν υπάρχει ταλέντο στη Σουηδία, ενώ, τονίζει πως είναι ένα πολύ καλό περιβάλλον για δουλειά μιας και δεν επικρατεί η «γκρίνια» σε περίπτωση ήττας.

Παράλληλα, σχολιάζει την αντίδραση των γονιών όταν αποφασίστηκε από τη Κυβέρνηση lockdown σε ολόκληρο τον αθλητισμό, λέγοντας πως έκαναν μαζική… επανάσταση, κάτι που ώθησε στην αλλαγή της απόφασης και την «άδεια» στα παιδιά μέχρι 18 ετών να προπονούνται!

 

No description available.

 

 

Ο Βασίλης Σκαρλάτος στο Basket247...

 

Αρχικά coach, πως είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Σουηδία;

«Φαντάζομαι υπάρχει αρκετός κόσμος που έχει επίγνωση και ενημερώνεται πως είναι η κατάσταση την εποχή του κορωνοϊού στην Σουηδία όπως και για το γεγονός πως η χώρα έχει επιλέξει εντελώς διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης του ιού από όλες τις άλλες. Περιληπτικά μπορώ να αναφέρω πως δεν έχει εφαρμοστεί κανένα lockdown , κανένα κλείσιμο επιχειρήσεων εστίασης, όπως και κανένα κλείσιμο σχολείων για τόσο μεγάλο χρόνιο διάστημα.

Τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού είναι η εργασία από απόσταση όπου είναι δυνατόν, πραγματοποίηση μαθημάτων από απόσταση για τους φοιτητές πανεπιστημίων όπως και για τους μαθητές λυκείου και απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε εστιατόρια και μπαρ μετά τις 8:30 το βράδυ. Επίσης τον τελευταίο μήνα άρχισαν να προτείνουν την χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες αιχμής. Βέβαια αν το δούμε καθαρά αριθμητικά μέχρι στιγμής η Σουηδία έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων όπως και θυμάτων λόγω του covid-19».

Η Σουηδία είναι μια προηγμένη χώρα αλλά για το άθλημα του μπάσκετ και την ανάδειξη αθλητών δεν φημίζεται και τόσο, πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως για παράδειγμα ο Γερέμπκο. Υπάρχει ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα;

«Ισχύει αυτό που λες, η Σουηδία στον χώρο του μπάσκετ εκτός κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχει να επιδείξει κάτι, ούτε συλλογικά αλλά ούτε και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω μεγάλη και σαφή εικόνα για το παρελθόν του Σουηδικού μπάσκετ έτσι ώστε να αναφέρω την ανάπτυξη του, αλλά αυτό που μπορώ να πω για αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι εγώ εδώ στην Σουηδία είναι πως κινούνται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα χωρίς κάποια τρομερή ανάπτυξη του αθλήματος».

 

 «Οι γονείς αντέδρασαν στο lockdown και η Κυβέρνηση επέτρεψε τις προπονήσεις σε όλα τα παιδιά κάτω των 18»

 

Με τους μικρούς αθλητές τί συμβαίνει στην χώρα όπου βρίσκεσαι; Έχουν μέλλον και όνειρα να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο και γενικότερα ταλέντο υπάρχει;

«Ωραία ερώτηση σου για τους νεαρούς αθλητές εδώ στην Σουηδία. Κοίταξε, μπορώ να πω με σιγουριά πως υπάρχει ταλέντο όπως και αγάπη από πολλούς νεαρούς αθλητές που θέλουν να κυνηγήσουν το όνειρο τους και να αγωνιστούν επαγγελματικά είτε στην Ευρώπη, είτε κι στην Αμερική κιόλας. Απλά ένα ορατό πρόβλημα που υπάρχει εδώ στην Σουηδία και έχει να κάνει με τους νεαρούς αθλητές είναι πως δεν υπάρχουν πολλοί ικανοί προπονητές που να ασχολούνται με τις αναπτυξιακές ηλικίες και με το πως να βελτιώσουν τις βασικές ικανότητες των νεαρών ταλέντων, αλλά και το πως να χρησιμοποιούν το μυαλό τους στο παιχνίδι. Γενικότερα δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ικανών προπονητών στην Σουηδία και όσοι υπάρχουν είτε δουλεύουν στην πρώτη είτε στην δεύτερη κατηγορία. Οπότε, αναγκαστικά προπονητές σε ομάδες μικρών ηλικιών είναι άνθρωποι χωρίς γνώση και χωρίς εμπειρία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την στασιμότητα και την μη εξέλιξη των αθλητών».

Τα πρωταθλήματα από την δεύτερη κατηγορία και κάτω έχουν σταματήσει στη Σουηδία. Ετοιμάζεστε ήδη για την επόμενη χρονιά ή επικρατεί όπως στην Ελλάδα η αβεβαιότητα; Γνωρίζετε από τώρα ποιο το μπάτζετ σας;

«Ακριβώς, όπως είπες έχουν διακόψει τα πρωταθλήματα από την δεύτερη κατηγορία και κάτω και πλέον αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη σεζόν και το πως να χτίσουμε μια ανταγωνιστική και ταυτόχρονα νεανική και ταλαντούχα ομάδα. Όσον αφορά το μπατζετ που με ρώτησες έχω να σου απαντήσω πως εδώ εκτός από τις πρώτες κατηγορίες σε άνδρες και γυναίκες τα πρωταθλήματα δεν είναι επαγγελματικά. Λέγοντας αυτό εννοώ πως οι περισσότερες ομάδες δεν πληρώνουν παίκτες ή αν πληρώνουν το κάνουν για μικρό αριθμό παικτών με πολύ μικρούς μισθούς. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως η κατηγορία μας προσελκύει δυο κατηγορίες παικτών, είτε νεαρούς ταλαντούχους που ψάχνουν ευκαιρία να παίξουν και να δείξουν τι αξίζουν σε αντρικό επίπεδο, είτε έμπειρους παίκτες λίγο μεγαλύτερους σε ηλικία π. Αυτοί έχουν τις δουλειές τους, πληρώνονται καλά από εκεί και απλά θέλουν να γυμνάζονται και να συνεχίζουν το μπάσκετ σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο που ταυτόχρονα δεν έχει τόσες απαιτήσεις και τόσες υποχρεώσεις όπως στην πρώτη κατηγορία».

 

No description available.

 

«Δεν υπάρχει γκρίνια στη πρώτη ήττα»

 

Έχει επηρεάσει το lockdown και τους νεαρούς αθλητές όπως εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από αυτό που αγαπάνε τους τελευταίους τέσσερις μήνες;

«Αυτή την στιγμή προπονούνται όλοι οι αθλητές μέχρι 18 χρόνων, πάνω από 18 χρόνων δεν επιτρέπεται εκτός αν παίζεις σε ομάδες των πρώτων κατηγοριών. Τον Νοέμβριο απαγόρεψαν την προπόνηση σε παιδιά πάνω από 14 χρόνων και τον Ιανουάριο σταμάτησαν τα πάντα για ένα μήνα αν θυμάμαι καλά. Απλά ήταν μεγάλη και μαζική η αντίδραση των γονιών που βλέπανε τα παιδιά τους όπως είπες όλη μέρα σπίτι μπροστά σε μια οθόνη και έτσι ξανά επιτράπηκε η προπόνηση στα παιδιά και νέους μέχρι 18 χρόνων.

Προσωπικά θεωρώ τραγικό να μην αφήνουν τα μικρά παιδάκια να κάνουν αυτό που τόσο αγαπούν και να τους απαγορεύουν. Είναι μεγάλο πλήγμα πραγματικά».

Όταν πήγες στη Σουηδία ήσουν ακόμη εν ενεργεία αθλητής και παράλληλα άρχιζες τη προπονητική στην U17 της ΑΙΚ. Ήταν εύκολη η μετάβαση από αθλητής σε προπονητής;

«Θα έλεγα πως ήταν αρκετά εύκολη η μετάβαση μου από παίκτης σε προπονητής και δεν έχω μετανιώσει καθόλου για αυτήν την επιλογή μου να σταματήσω να παίζω μπάσκετ στα 30 μου χρόνια. Όταν αποφάσισα να μετακομίσω στην Σουηδία ήξερα μέσα μου ακριβώς τι ήθελα και τι έψαχνα. Θα έλεγα πως ο παίκτης είχε… πεθάνει μέσα μου πριν μετακομίσω στην Σουηδία, λίγο η κατάσταση του αθλήματος, λίγο η αφερεγγυότητα των προέδρων που δεν τηρούσαν τα λεγόμενα και τις υποσχέσεις τους οδήγησαν με σιγουριά στο να ψάξω το επόμενο βήμα στην ζωή μου. Η Σουηδία για μένα ήταν από τις καλύτερες επιλογές στην ζωή μου και ήρθε στην κατάλληλη στιγμή».

Το πρωτάθλημα γενικά σε τι επίπεδο βρίσκεται; Θα το πρότεινες σε κάποιον που επιθυμεί να ακολουθήσει τη προπονητική να ξεκινήσει είτε από εκεί είτε από μια Σκανδιναβική χώρα, έχοντας ως γνώμονα το step by step;

«Νομίζω σου εξήγησα και σε προηγούμενη ερώτηση για το επίπεδο του αθλήματος στην χώρα. Νομίζω το step by step που ανέφερες αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα κοιτάζοντας φυσικά κάποια παραδείγματα καλών προπονητών που έχουν περάσει στο παρελθόν από την Σουηδική λίγκα όπως οι Έλληνες , Άρης Λυκόγιαννης , Κώστας Φλεβαράκης, Κώστας Κεραμιδάς η ακόμη και ξένοι όπως ο Βέντραν Μπόσνιτς, νυν προπονητής της Εθνικής Βοσνίας που διετέλεσε χρόνια προπονητής με επιτυχία εδώ στην Σουηδία».

 

No description available.

 

Σαν προπονητής, έχεις τις ευκολίες που δεν έχουν ομάδες στην Ελλάδα; Δηλαδή, η διοίκηση σου παρέχει όλα όσα χρειάζεσαι και ζητάς για να κάνεις στο μέγιστο βαθμό τη δουλειά τέλεια;

«Σαν προπονητής σίγουρα είναι διαφορετικά και σου δίνεται η ευκαιρία να αφοσιωθείς στην δουλειά σου χωρίς άγχος και χωρίς γκρίνια. Αρχικά δεν γίνεται αυτό που γίνεται στην Ελλάδα που με το πρώτο κακό αποτέλεσμα απομακρύνουν το προπονητή , αντιθέτως υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κάθε προπονητή όπως και σεβασμός στο κάθε συμβόλαιο που έχει υπογράφει. Τα χρόνια που είμαι εγώ εδώ δεν θυμάμαι ούτε μια φορά να έχουν αλλάξει προπονητή μια ομάδα κατά την διάρκεια μιας σεζόν στην πρώτη λίγκα. Με γνώμονα αυτό σίγουρα είναι πιο εύκολη η δουλειά του προπονητή από την στιγμή που δεν υπάρχει άγχος και πίεση».

Γενικά, επικρατεί επαγγελματισμός σε όλα τα επίπεδα;

«Αν θα μπορούσα να απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι θα έλεγα σίγουρα ναι πως υπάρχει επαγγελματισμός σε όλα τα επίπεδα. Σίγουρα και κάποια αρνητικά θέματα αλλά η ζυγαριά γέρνει προς το ναι».

Κλείνοντας, πως βλέπεις όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με το παρατεταμένο lockdown, με αθλητές να διαμαρτύρονται και με ομάδες να μην επιθυμούν την επανέναρξη λόγω κόστους;

«Τι μπορεί κανείς να πει για αυτό το παρατεταμένο lockdown που συμβαίνει στην χώρα μας και έχει επηρεάσει τους πάντες και τα πάντα. Τα μαθαίνω όλα φυσικά, έχω καθημερινή επικοινωνία με την οικογένεια μου όπως και με πολλούς μου φίλους που λόγω της κατάστασης δεν μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπάνε, δεν έχουν έσοδα έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν της ζωή τους αξιοπρεπώς και γενικότερα η ψυχολογία τους βρίσκεται σε πραγματικά χαμηλά επίπεδα. Στεναχωριέμαι σίγουρα από την μεριά μου και εύχομαι να βρεθεί μια λύση έτσι ώστε να συνεχίσουν επιτέλους να κάνουν αυτό που αγαπάνε.

Για τις ομάδες που δεν θέλουν να ξανά αρχίσουν τις αθλητικές δραστηριότητες λόγω κόστους θέλω να πω πως δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από μέρους τους. Eδώ πριν κορωνοϊού εποχή δεν κρατούσαν τις υποσχέσεις τους και δεν πλήρωναν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους τώρα θα το κάνανε; Φυσικά θα υπάρχουν σίγουρα και οι εξαιρέσεις».

 

Γιάννης Λέκος

Last modified on Friday, 26 February 2021 12:16
Αγγελόπουλος ΕΟΚ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr