Αποκαλυπτικός Λιόλιος στο Basket247: «Θα γίνουν όλα νόμιμα στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό και θα υπάρξει συσπείρωση, οι καλύτεροι στις Εθνικές ομάδες»!

Feb 01, 2021

Αποκαλυπτικός ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, μιλάει στο Basket247 για όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Αναφέρεται στις Εθνικές κατηγορίες και τις Ακαδημίες που σε περίπτωση εκλογής του, θα δώσει μεγάλη βαρύτητα, ενώ, μιλάει για το πλάνο που έχει ώστε οι Εθνικές ομάδες να επιστρέψουν στο βάθρο.

 

Βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για τις εκλογές στη προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης με λίγο παραπάνω από ένα μήνα να απομένει και ένας από τους βασικούς υποψηφίους είναι ο πρόεδρος του Προμηθέα Πάτρας, Βαγγέλης Λιόλιος.

Ο ισχυρός άνδρας που έχει καταφέρει να φτάσει την ομάδα του μέσα σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο από τα τοπικά της Πάτρας στην Basket League και να την βγάλει στην Ευρώπη είναι και με βάση τα προγνωστικά το απόλυτο φαβορί.

Στο πλαίσιο αυτό, το Basket247 επικοινώνησε με τον κύριο Λιόλιο, ο οποίος αποκαλύπτει πράγματα για το πλάνο που έχει σε περίπτωση που αναδειχθεί πρόεδρος στην ΕΟΚ για πρώτη φορά, που θα σηκώσουν συζήτηση στα μέσα της χώρας. Ο 54χρονος παιδίατρος κατέχει τη γλώσσα τόσο της Αγγλικής όσο και της Γερμανικής, ενώ, σύμφωνα με την «Financial Times» διαθέτει μία από τις 1.000 πιο αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

«Συσπείρωση ομάδων, είναι το πρώτο που θα κάνω αν βγω» λέει στο Basket247 ο Λιόλιος μεταξύ άλλων, ενώ, τονίζει πως θα υπάρξουν βοήθειες σε όλα τα Ερασιτεχνικά Σωματεία προκειμένου να μην… σβήσουν από τον χάρτη.

Επίσης, αναφέρεται στο πως έφτασε να πάρει την απόφαση και να βάλει υποψηφιότητα, αλλά κι στον περσινό τελικό με την ΑΕΚ, που σύμφωνα με αρκετούς  και τον Τύπο η ομάδα του αδικήθηκε λόγω αυτής.

Τέλος, μιλάει για τις Εθνικές ομάδες και παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό πλάνο, που με μετρημένα βήματα θα επιχειρήσει να επαναφέρει τη «γαλανόλευκη» αλλά και τις μικρές ομάδες στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

 

No description available.

 

Ο Βαγγέλης Λιόλιος στο Basket247…

 

Αρχικά, τι ήταν αυτός που σας ώθησε στο να βάλετε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΟΚ;

«Η αλήθεια είναι ότι αυτό μου το ρωτούν πολλοί. Ο λόγος είναι ο ίδιος με αυτόν που μπήκα στον Προμηθέα από τα τοπικά. Η τρέλα… για το άθλημα. Το αγαπώ. Άλλωστε, υπάρχουν και πολλοί πρόεδροι ομάδων που αυτός είναι ο λόγος που αποφασίζουν να επενδύσουν».

 

Ας γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω. Πέρσι, ο Προμηθέας έφτασε μέχρι τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από την ΑΕΚ. Οι φήμες που έκαναν λόγο για λάθος σφυρίγματα εξαιτίας της υποψηφιότητάς σας ήταν αρκετές. Θεωρείτε πως, η διαιτησία ήταν εναντίον σας;

«Όχι βέβαια, δεν θεωρώ ότι οι διαιτητές σφύριξαν εναντίον μας. Απλά η ΑΕΚ ήταν καλύτερη και κέρδισε. Άλλωστε, εγώ σηκώθηκα και χειροκρότησα και τις δύο ομάδες. Πρέπει να σεβόμαστε ομάδες και θεσμούς. Αυτό δεν είναι ο αθλητισμός»;

 

«Μέλημά μας οι Ακαδημίες, όλες οι παρατάξεις θα έχουν λόγο στις αποφάσεις»

 

Οι εκλογές για την προεδρία της ΕΟΚ πλησιάζουν και είστε το πρώτο φαβορί με βάση τις στοιχηματικές. Ποιο το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;

«Συσπείρωση των Εθνικών ομάδων για το κοινό καλό. Αυτή τη στιγμή, μαλώνουν οι παίκτες με τις ομάδες και το αντίθετο. Επίσης, θα υπάρχει πλάνο για τις Ακαδημίες που είναι το βασικό μέλημά μας. Δεν γίνεται οι γυμναστές στο σχολείο να είναι υπεύθυνοι και για το παρκέ να θεωρούνται ανεύθυνοι.

Θα κινηθούν όλες οι ομάδες στο ίδιο πλαίσιο. Αυτό όμως, θέλει πλάνο, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και αυτό θα δημιουργήσουμε. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία.

Θα πρέπει οι αθλητές να πηγαίνουν με ασφάλεια στα γήπεδα, τηρώντας τα πρωτόκολλα. Εν ολίγοις, θέλω να δώσω βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις. Με αυτές, θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα εδώ και καιρό…»

 

Αλήθεια, αν εκλεγείτε οι υπόλοιπες παρατάξεις θα έχουν λόγο στις αποφάσεις σας;

«Εννοείται! Εγώ αυτό υπηρετώ, αλλά βέβαια σε μια κατεύθυνση. Πάντα θα έχουν λόγο και ίσα-ίσα όταν ακούς κάποιον τι σου λέει, τότε γίνεσαι καλύτερος. Θεωρώ πως ο Έλληνας έχει μια δυσκολία στο να ακούσει».

 

No description available.

 

 

«Τα τωρινά έσοδα της ΕΟΚ θα δοθούν στα Ερασιτεχνικά σωματεία»

 

Βλέπουμε μεγάλο μέρος αθλητών και προπονητών των Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων έχει αγανακτήσει και ξεσπάσει για το lockdown. Εσείς, έχετε στο πλάνο σας κάποιο σχέδιο ώστε να μην θεωρούνται ερασιτεχνικά πρωταθλήματα αλλά επαγγελματικά και να φαίνονται όλα τα δεδουλευμένα στην εφορία;

«Εφόσον εκλεγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλα θα γίνουν νόμιμα. Επαγγελματικά δεν μπορούν να γίνουν, πάντα ερασιτεχνικές θα είναι αυτές οι κατηγορίες, αλλά θα κοιτάξω να υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο από τη Πολιτεία ώστε να δηλώνονται τα πραγματικά έσοδα και έξοδα.

Αυτά πρέπει να φαίνονται. Να είμαστε νόμιμοι, αλλά γι΄αυτό θα πρέπει να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα γίνουν επαγγελματίες. Απλά, θέλω να υπάρχει πλήρη διαφάνεια παντού. Θεσμικά πρέπει να παρέμβω και να δώσω να καταλάβουν ότι δεν είναι το ίδιο το πως αντιμετωπίζεις ένα κερδοσκοπικό οργανισμό με έναν μη».

 

Μεγάλο μέρος των ομάδων λόγω του κορωνοϊού βρίσκονται στο χείλος του… γκρεμού οικονομικά. Πλάνο στήριξης υπάρχει;

«Φυσικά. Θα δοθούν χρήματα. Υπάρχει ένα κομμάτι με τις περιφέρειες και τους Δήμους να χρηματοδοτούν. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα σωματεία θα τα καταφέρουν. Επίσης, όλα τα έσοδα της ΕΟΚ, τα τωρινά (!), όχι τα μελλοντικά, αλλά και οι πόροι μετά από ανακατανομή εξόδων θα πάνε στις ερασιτεχνικές ομάδες.

Επίσης, να σημειώσω πως εδώ και πόσα χρόνια βάζουμε πέναλντι στα παιδιά μας. Δεν γίνεται να πληρώνουν για το δελτίο τους. Έτσι, θα μειωθούν μερικώς τα έξοδα των σωματείων.

Επιπρόσθετα, θα απαιτήσουμε πόρους και από την Πολιτεία αλλά θα ενεργοποιήσουμε και ευρωπαϊκά προγράμματα. Ειδάλλως, τα σωματεία θα… πεθάνουν».

 

Ο συνδυασμός σας λέγεται «Δώσε πάσα» και παραπέμπει σε κάτι ομαδικό. Είναι τυχαίο το όνομα ή σαν Λιόλιος πιστεύετε στους συνεργάτες σας και ό,τι απόφαση θα παρθεί θα είναι από κοινού;

«Τίποτα, δεν είναι τυχαίο. Ούτε η ονομασία, ούτε το σήμα μας. Το ''Δώσε πάσα'' είναι η πεμπτουσία του αθλητισμού. Είναι ομαδικό άθλημα και σημασία έχει ο ένας να βοηθάει τον άλλον. Όταν κάποτε με ρωτήσανε τι είναι για εμένα καλύτερο στο μπάσκετ, είπα μια ασίστ.

Αυτό δείχνει ομαδικότητα κι όχι εγωισμό και το σημαντικότερο, ότι ενδιαφέρεσαι για την ομάδα. Όλοι όσοι βρίσκονται στον συνδυασμό μου, είναι άνθρωποι που έχουν δείξει ότι προάγουν αυτές τις αξίες. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό αυτό».

 

No description available.

 

Ας περάσουμε λίγο στις Εθνικές ομάδες. Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ανδρών όσο και στις μικρές, δεν τα πηγαίνουμε τόσο καλά και έχουμε απομακρυνθεί κατά πολύ από μια θέση στο βάθρο. Έχετε κάποιο σχέδιο ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε εκεί που μας αξίζει;

«Φυσικά και συμπεριλαμβάνουμε στα πλάνα μας και την Εθνική. Όχι μόνο την ανδρών, όλες, και τα γυναικεία φυσικά.

Πρώτα από όλα, θα υπάρξει επιτροπή από προπονητές, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, εργοφυσιολόγους, διαιτολόγους, ψυχολόγους, πανεπιστιμιακούς δασκάλους και του εξωτερικού που με την ευθύνη της Ομοσπονδίας θα γράφετε τι μπάσκετ παίζετε στην Ελλάδα.

Θα υπάρξουν προπονητές που θα… βγουν από τα γραφεία τους και θα πηγαίνουν στις Ακαδημίες των ομάδων ώστε να μιλούν με τις διοικήσεις και τους εκάστοτε τεχνικούς. Με αυτόν τον τρόπο, το μπάσκετ σε όλη την Ελλάδα θα είναι ενιαίο και δεν θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει.

Επίσης, θα υπάρξει πλάνο προπονήσεων. Δηλαδή, άλλη προπόνηση κάνει ένα παιδί στα 7 έτη, άλλη όταν μεγαλώνει.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Εθνικές ομάδες θα είναι καλύτερες χρόνο με τον χρόνο. Με λίγα λόγια, θα έχουμε τους καλύτερους σε όλες τις θέσεις! Μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια θα την κάνουμε σημαντική. Τα ξενοδοχεία των αποστολών θα είναι τα καλύτερα, ακόμη και τα μεταφορικά μέσα.

Η Εθνική πρέπει να είναι κοινή. Να συμπεριφερόμαστε έτσι και να καταλάβουν οι παίκτες ότι δεν παίζουν για μια ομάδα, αλλά για την ίδια τους τη χώρα. Αυτό εννοείται θα το δείξουμε με έργα και όχι στα λόγια. Όσοι δείχνουν εμπράκτως την αξία τους θα έχουν ρόλο.

Επιπλέον, να σημειώσουμε πως για τις μικρές Εθνικές, το να είναι κάποιος καλός προπονητής δεν μας αρκεί. Θέλουμε και αυτό έχουμε πλάνο, να είναι και καλός παιδαγωγός, διότι μιλάμε για ανήλικα παιδιά.

Παράλληλα, έτσι θα υπάρξει και άνοδος στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Πρέπει να φέρουμε τα παιδιά στα γήπεδα»!

 

Γιάννης Λέκος

Last modified on Wednesday, 10 February 2021 11:08

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr