Προπονητές Εθνικών Κατηγοριών στο Basket247: «Μας λυπεί ότι δεν υπάρχει σχέδιο, είναι τραγική η κατάσταση»

Jan 25, 2021

Μετά τις ομιλίες μερικών παικτών των Εθνικών Κατηγοριών, το Basket247 δίνει το βήμα και στους προπονητές, οι οποίοι κινούνται στο ίδιο μήκος… κύματος με τους αθλητές.

 

Οι Κώστας Σορώτος (ΚΑΟ Κορίνθου), Βασίλης Ράλλης (ΟΦΗ), Ανδρέας Κεσσαπίδης (ΑΟ Χανίων) και Στέργιος Ποργιόπουλος (Πανσερραϊκός) συγκλονίζουν με τα λεγόμενά τους, κάνοντας λόγο πως ο αθλητισμός είναι ανοιχτός σε όλες τις χώρες εκτός σε αυτήν που τον γέννησε.

 

Αναλυτικά, όσα είπαν στο Basket247:

«Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μιλάει δημόσια»

Βασίλης Ράλλης:

«Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να μιλάει δημόσια για κάτι. Ο κάθε άνθρωπος έχει την άποψη του και είναι σεβαστή. Δεν γίνεται να έχουμε γνώμη και να κάνουμε κριτική στους πάντες. Τι σημαίνει δεν μιλάνε για τις παρακάτω κατηγορίες; Ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω; Διαφωνώ σε αυτήν την λογική. Δεν χρειάζεται να κριτικάρουμε τους πάντες. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, όλοι οι προπονητές της Α1 και πάρα πολλοί που εργάζονται στο εξωτερικό, υπέγραψαν το κείμενο που εστάλη μέσω ΣΕΠΚ στην ΓΓΑ για την επανέναρξη του αθλητισμού.

Για το πρώτο σκέλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα το δημιούργησε και εξακολουθεί να το δημιουργεί, η διακοπή των προπονήσεων, όχι των πρωταθλημάτων. Δεν γίνεται να είναι τόσες χιλιάδες παιδιά και αθλητές, χωρίς άσκηση, χωρίς προπόνηση. Διαφορετική επανεκκίνηση θα υπήρχε με το δικαίωμα να κανεις προπονήσεις και διαφορετική τώρα. Εμένα αυτή είναι η ένσταση μου από την αρχή. Όπως επίσης ότι ο αθλητισμός είναι ανοικτός σε όλο τον πλανήτη, εκτός από την χώρα που τον γέννησε. Φυσικά και τα προβλήματα τεράστια. Ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά».

 

«Η κατάσταση είναι τραγική»

Κώστας Σορώτος:

«Η κατάσταση για τους προπονητές, των κατηγοριών κάτω της Α1 με μια λέξη είναι τραγική από όλες τις απόψεις, κυρίως όσον αφορά την οικονομική και ψυχολογική κατάσταση. Μας λείπει αυτό που αγαπάμε και ταυτόχρονα προσπαθούμε να ζήσουμε χωρίς έσοδα. Η πολιτεία είναι απούσα, δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα επιβίωσης πολλών συναδέλφων, δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να ασχοληθεί μαζί μας. Μιλάμε για πλήρη ακύρωση και απαξίωση.

Όσον αφορά τη στάση των προπονητών της Α1, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αλλά και μεγάλης μερίδας δημοσιογράφων, είναι εξαιρετικά θλιβερή. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω γιατί θα γίνω πολύ κακός».

 

«Να σωθεί η επόμενη χρονιά»

Στέργιος Ποργιόπουλος:

Προσαρμοστήκαμε ως Πανσερραϊκός στα νέα δεδομένα. Ευτυχώς στην ομάδα δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Προπονήσεις φυσικής κατάστασης γίνονται καθημερινά με την καθοδήγηση του γυμναστή μας. Όλοι λέμε να ανοίξουν τα γήπεδα, αλλά λησμονούμε ότι τώρα μόλις θα ανοίξουν τα λύκεια και τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα, με ότι συνεπάγεται αυτό. Ζω για το μπάσκετ αλλά πιστεύω ότι προέχει η διασφάλιση της υγείας. Το οξύμωρο είναι όμως ότι ενώ στον αθλητισμό τηρούνται αυστηρά τα μέτρα, σε άλλους τομείς έχουν χαλαρώσει (μέσα μεταφοράς, σχολεία, διαδηλώσεις κλπ). Η Α1 έχει τους πόρους να είναι βιώσιμη. Οι υπόλοιπες κατηγορίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα λόγω μη στήριξης της πολιτείας και της ομοσπονδίας. Το να μιλήσουν οι παράγοντες της Α1 δεν αλλάζει το σκηνικό, αλλά ίσως δημιουργεί αλληλεγγύη. Μακάρι να σωθεί η επόμενη χρονιά με τον εμβολιασμό μεγάλου ποσοστού πληθυσμού και την προσαρμογή όλων στα μέτρα προφύλαξης.

 

«Με λυπεί ότι δεν υπάρχει σχέδιο»

Ανδρέας Κεσσαπίδης:

«Είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές για όλους. 2.5 μήνες χωρίς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα ακόμα και επιβίωσης σε πολλούς συναδέλφους αλλά και σε πολλούς αθλητές. Δυστυχώς αυτό που με λυπεί είναι ότι πέρα από το σταμάτημα δεν βλέπω να υπάρχει ένα σχέδιο και ένα πλάνο επανέναρξης το οποίο θα έπρεπε να συζητείται με τα σωματεία και τους εμπλεκομένους ώστε όλοι να μπορούν να προγραμματίσουν το μέλλον.

Εμείς ως ομάδα προσπαθούμε να κρατήσουμε τους αθλητές μας με ατομικά προγράμματα σε μια κατάσταση που να μην ρισκάρουμε τραυματισμούς στην επανέναρξη αλλά είναι δύσκολο με τόσο μεγάλο διάστημα αποχής να μείνουν οι αθλητές σε καλή κατάσταση. Ευελπιστώ άμεσα όπως ανοίγουν και σωστά και άλλες δραστηριότητες να ανοίξει και ο ερασιτεχνικό αθλητισμός. Ο αθλητισμός και οι αρχές που πρεσβεύει πρέπει να είναι ανοικτός.

Δυστυχώς οι χαμηλότερες κατηγορίες δεν πήραν την στήριξη που έπρεπε από τους εμπλεκομένους στην Α1 και αυτό είναι προς προβληματισμό για το πόσο ενωμένο είναι το άθλημα γενικότερα.

 

Άκης Γεωργαντάς 

Last modified on Monday, 25 January 2021 13:21
Αγγελόπουλος ΕΟΚ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr