Σοκάρει ο Μπουντούρης στο Basket247: «Τα παιδιά έχουν πάρει βάρος έως 5 κιλά κατά τη καραντίνα και μειώθηκε κατά 40% η αντίληψή τους»!

Jan 21, 2021

Την ώρα που η χώρα μας διανύει τη περίοδο του δεύτερου lockdown, ο Νίκος Μπουντούρης, μιλάει στο Basket247 και αναφέρεται στις επιπτώσεις του εγκλεισμού στα παιδιά, σχολιάζει τη τεράστια καριέρα του, ενώ, παίρνει θέση και για το άνοιγμα των γηπέδων.

 

Βρισκόμαστε στη περίοδο της δεύτερης καραντίνας και τα προβλήματα τόσο για τους αθλητές (μικρούς και μεγάλους) όσο και για τους προπονητές αυξάνονται καθημερινά.

Πόσο έχει επηρεάσει ο εγκλεισμός στη ψυχολογία των παιδιών; Έχουν πάρει βάρος τα παιδιά κατά την παραμονή τους στο σπίτι; Όταν επιστρέψουν στο παρκέ, πόσο καιρό θα κάνουν να επανέλθουν στο ρυθμό που είχαν; Είναι κάποια από τα… καυτά ερωτήματα που έχουν οι γονείς αλλά φυσικά και οι εκάστοτε προπονητές.

Το Basket247 επικοινώνησε στο πλαίσιο αυτό, με έναν θρύλο του αθλήματος για την χώρα μας, τον Νίκο Μπουντούρη, που πλέον είναι προπονητής στις Ακαδημίες των Βριλησσίων, ενώ, έχει δημιουργήσει και τη δική του.

Ο μοναδικός Έλληνας πάλαι ποτέ παίκτης που έχει κατακτήσει το Κόρατς, Κύπελλο Κυπελλούχων και Ευρωλίγκα (Παναθηναϊκό 2000), έχοντας αγωνιστεί σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Απόλλωνα Πάτρας, Μακεδονικό και Μαρούσι μεταξύ άλλων συγκλονίζει με τις απαντήσεις του στα παραπάνω ερωτήματα που του έθεσε το Basket247.

«Με μετρήσεις που κάναμε, διαπιστώσαμε πως έχουν πάρει έως και 5 κιλά μέσα σε δύο μήνες», αναφέρει μιλώντας για τα παιδιά.

 

No description available.

 

Ο Νίκος Μπουντούρης στο Basket247…

 

Ήσασταν ένας παίκτης που έχει κατακτήσει τα πάντα. Το μπάσκετ του τότε με το σήμερα πόσο έχει αλλάξει;

«Έχει αλλάξει αρκετά στον αθλητικό τομέα. Θεωρώ, τώρα έχουν βγει τα πιο σύγχρονα μοντέλα αθλητών. Είναι καλύτερα δουλεμένοι οι παίκτες, υπάρχουν εικόνες και παραπάνω γνώση, εμπειρία των προπονητών. Αθλητικά έχει ανέβει πολύ το άθλημα.

Οι αρχές όμως, που βοηθούν στο να κάνει κανείς πρωταθλητισμό είναι ίδιες. Απλώς, εμπλουτίζονται όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ο τρόπος σκέψης παραμένει σταθερός. Ευελπιστώ να συνεχίσει να αναπτύσσεται όλο αυτό».

Αν ήσασταν αθλητής στο σήμερα και με δεδομένο ότι αγωνίζονται έξι ξένοι σε κάθε ομάδα στη Basket League, θα διαλέγατε να αγωνιστείτε στην Ελλάδα η στο εξωτερικό;

«Θα έπαιζα όπου υπήρχε δουλειά και σωστές συνθήκες. Η αλήθεια είναι ότι στο εξωτερικό σε κάποιες χώρες έχουν καλύτερο θεσμικό πλαίσιο και λειτουργούν επαγγελματικά. Όσοι πχ έχουν πάει στη Γερμανία, λένε ότι το Πρωτάθλημα δεν είναι πολύ δυνατό, αλλά διευκολύνει τη ζωή ο επαγγελματισμός που υπάρχει. Θα μου άρεσε να δοκιμάσω κάτι τέτοιο».

Ποια η καλύτερη και χειρότερη στιγμή της καριέρας σας;

«Η καλύτερη είναι όταν μπήκα για πρώτη φορά στο παρκέ και η χειρότερη όταν βγήκα…».

Τι είναι αυτό που σας έμεινε από τη μεγάλη καριέρα σας, σαν παίκτης και τι μοιράζεστε με τα νέα παιδιά;

«Σίγουρα οι άνθρωποι που γνώρισα στη διαδρομή αυτή. Όμως, αυτό που συνηθίζω να λέω στα παιδιά είναι ότι πρέπει να έχουν δύο επιλογές στη ζωή τους, για να μην είναι όμηροι της μίας. Να είναι μαθητές και αθλητές ώστε να μην ζουν μια μονοδιάστατη ζωή. Αν το κάνουν αυτό θα είναι ευτυχισμένα και ευλογημένα».

 

 No description available.

 

«Η αντίληψή των παιδιών έχει πέσει στο 40% και το βάρος τους αυξήθηκε κατά 5 κιλά»

Πως βιώνει ένας προπονητής Ακαδημίας την περίοδο του δεύτερου lockdown;

«Εγώ προσωπικά με πολύ μεγάλη αγωνία για τη δουλειά, τους συνεργάτες μου. Κοιμάμαι με τις αγωνίες τους και ξυπνάω με τα όνειρά τους. Οι άνθρωποι που είναι κοντά μου θέλω να είναι ευτυχισμένοι όπως και η οικογένειά τους. Με απασχολεί πολύ η υγεία των παιδιών όμως. Κάνοντας μετρήσεις στα παιδιά της Ακαδημίας που διατηρώ, διαπίστωσα πως τα παιδιά έχουν αυξήσει τους τελευταίους δυόμιση μήνες το βάρος τους έως και 5 κιλά».

Ασχολείστε με μικρά παιδιά. Ποια η αντίδραση αυτών στο άκουσμα πως δεν ανοίγουν τα γήπεδα;

«Στεναχωριούνται σίγουρα. Τα παιδιά περιμένουν από τους γονείς, δασκάλους, προπονητές να τους δώσουν μια κατεύθυνση. Εμείς δεν μπορούμε, όμως, κάνουμε παραινέσεις, λέγοντάς τους το σωστό. Δεν υπάρχει ένα πλάνο από τα θεσμικά όργανα του μπάσκετ ώστε να ακολουθήσουν. Αν υπάρχει πλάνο, λογική και να είναι σωστά δουλεμένο τότε όλοι θα πειστούν και θα πειθαρχήσουν. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάτι. Το ατυχές είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα…».

Τα παιδιά πλέον και αναγκαστικά έχουν μπει πολύ βαθιά από μικρή ηλικία στη τεχνολογία. Θεωρείται πως αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στο μπάσκετ όσο φυσικά και στη καθημερινότητά τους μεγαλώνοντας;

«Όχι απαραίτητα. Θεωρώ είναι κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά όσο ανεβαίνει το επίπεδο της κοινωνίας, τόσο πρέπει να ανεβαίνει και το επίπεδο του προπονητή. Το γήπεδο είναι μεγάλο σχολείο, γιατί ο προπονητής περνάει μηνύματα μέσα από κάτι που αγαπάνε τα παιδιά. Να τους μάθουμε να σκέφτονται».

Όταν ανοίξουν τα γήπεδα, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα παιδί από την απομόνωση να βρεθεί και πάλι με πολλά άτομα;

«Αυτό που διαπίστωσα και με άγχωσε από τη πρώτη καραντίνα είναι το εξής. Όταν βρεθήκαμε μετά από δυόμισι μήνες παρουσίασαν μια αδράνεια στο μυαλό τους. Αυτό που με ανησύχησε εμένα είναι οι αντιδράσεις των παικτών. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφουν τον Σεπτέμβρη μετά τις διακοπές είναι απλώς άτακτα, τώρα διαπίστωσα πως η αντίληψή τους έπεσε στο 30-40% και για να μπουν σε διαδικασία εγρήγορσης πέρασε ένας μήνας»!

Ποιες οι επιπτώσεις ενός εγκλεισμού σε ένα παιδί και πως πρέπει να διαχειριστούν;

«Οι επιπτώσεις θεωρώ είναι αυτές που ανέφερα πριν. Όσο και αν επιμένει ένας γονιός και το βλέπω και από εμένα. Η ζωή μας έχει αλλάξει, το καθημερινό πρόγραμμα, το οικογενειακό. Πριν το παιδί πήγαινε σχολείο, μετά φροντιστήριο και μετά προπόνηση. Οι γονείς το έβλεπαν επί της ουσίας για δύο-δυόμισι ώρες τότε.

Τώρα, οι γονείς πρέπει αυτοί να επιμείνουν να διαβάσει, να είναι στη τάξη, να κάνει προπόνηση. Είναι δύσκολος ο ρόλος του γονέα. Έχει καταρρεύσει όλη η οικογένεια στο κομμάτι του προγράμματος. Οπότε, θεωρώ τα παιδιά και εμείς βρισκόμαστε σε μια τρικυμία…».

Αλήθεια, πως βλέπετε το μέλλον στο ελληνικό μπάσκετ; Υπάρχει ταλέντο και διάθεση για δουλειά στις μικρές ηλικίες;

«Ναι υπάρχει και ταλέντο και διάθεση. Τα παιδιά έχουν εικόνες και σε αυτό βοηθάει το διαδίκτυο. Έχουν όρεξη για δουλειά, ενώ, έχουν και εικόνες. Αυτό που χρειάζονται είναι το μέντορινγκ. Ένας άνθρωπος δηλαδή, που να τους εξηγήσει ποιες είναι οι βασικές αρχές σκέψεις. Να κατευθύνει τη σκέψη τους σε σωστούς στόχους. Να τους εξηγήσει πως πρέπει να είναι το παρών και το μέλλον τους. Να μην πουλάμε όνειρο στα παιδιά ότι μπορούν να βγάλουν λεφτά από αυτό».

 

No description available.

 

«Πρώτα να ανοίξουν οι Ακαδημίες για να κινηθούν οι σύλλογοι»

 

Είστε από τους προπονητές που είναι ενεργοί στα social media. Για ποιο λόγο πιστεύεται δεν ανοίγουν τις Εθνικές κατηγορίες;

«Δεν πιστεύω ότι γίνεται κάτι επίτηδες. Μετά από συζήτηση που είχαν ενεργοποιήθηκα στα social. Η αλήθεια είναι ότι όλοι περνάμε δύσκολα, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη κι όλοι πρέπει να βρούμε λύσεις, κάνοντας προτάσεις. Αυτές πρέπει να μπαίνουν σε μια φόρμα (ΕΟΚ, Τοπικές Ενώσεις κλπ) να εξετάζονται από τους επιστήμονες και αν μπορεί κάτι να γίνει, να γίνει.

Η απορία μου είναι ότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν υπάρχουν προτάσεις».

Είστε της άποψης να ανοίξουν πρώτα οι Ακαδημίες και μετά οι κατηγορίες ή το αντίθετο;

«Χρειάζεται ένα πρόγραμμα. Να ανοίξουν πρώτα οι μικρές ηλικίες όπως άνοιξαν τα σχολεία. Δεύτερο να είναι οι μεγαλύτερες κατηγορίες επειδή μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον εαυτό τους. Εφόσον δουλέψουν οι Ακαδημίες και υπάρξουν κάποια έσοδα, τότε μπορεί να δουλέψει κι ένα αντρικό.

Αν κάποιες ομάδες ανακοινώσουν στους γονείς πως τη συνδρομή του μήνα δεν θα τη δώσετε στις 30 αλλά πρώτη για να κινηθεί ο σύλλογος. Αυτό μετά πάμε στη διάθεση των γονέων, αλλά θα είναι μια κινητήριος δύναμη για τις Ακαδημίες.

Οπότε πρέπει να ανοίξουν πρώτα οι Ακαδημίες. Η βάση άλλωστε είναι αυτές, έπειτα να μπορέσουν να κάνουν προπονήσεις οι ομάδες και μετά από ένα μήνα να ξεκινήσουν τα Πρωταθλήματα.

Βέβαια, όλα αυτό πρέπει να υπάρχει σαν πρόγραμμα. Να επιτραπεί το τρέξιμο, ατομική τεχνική και ας μην παίξουν ακόμη 5vs5. Εκεί πάλι ο λοιμωξιολόγος θα κρίνει.

Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχει συνωστισμός την ώρα των προπονήσεων των Ακαδημιών. Οι γονείς, να μην στέκονται έξω από τη πόρτα για να δουν το παιδί τους, αλλά, να έρχονται να το παίρνουν στην ώρα που θα σχολάσει.

Καταλήγουμε πως με δουλειά και καλή θέληση όλα γίνονται».

 

Γιάννης Λέκος

Last modified on Thursday, 21 January 2021 14:03
Αγγελόπουλος ΕΟΚ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr