Χατζηδάκη στο Basket247: «Πρόκληση για εμένα να αλλάξω τη νοοτροπία των ταλαντούχων κοριτσιών στο Ιράν»!

Dec 19, 2020

Η Κατερίνα Χατζηδάκη έγινε η πρώτη ξένη προπονήτρια που θα αναλάβει ομάδα στο Ιράν και μιλώντας στο Basket247 αναφέρθηκε στο πως έφτασε να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση, στο τρόπο ζωής της εν λόγω χώρας, αλλά σχολίασε και τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και την Α1 γυναικών.

 

Η κόουτς Κατερίνα Χατζηδάκη λίγες ημέρες πριν έγραψε ιστορία, καθώς, έγινε η πρώτη ξένη προπονήτρια στη χώρα του Ιράν. Η έμπειρη τεχνικός, ανέλαβε την γυναικεία ομάδα της Μαχράμ, που στο ανδρικό μπάσκετ κατακτάει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα.

Όμως, στο γυναικείο δεν συμβαίνει το ίδιο, για την ακρίβεια, για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας, αποφάσισαν να κατεβάσουν γυναικείο τμήμα και η Ελληνίδα κόουτς ανέλαβε την δύσκολη δουλειά να τους βάλει σε τροχιά… πρωταθλητισμού.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά, που η κόουτς Χατζηδάκη «μετακομίζει» στο εξωτερικό, καθώς, κατά τη προηγούμενη πενταετία και πριν έρθει για λίγο-όπως αποδείχθηκε- και πάλι φέτος στα μέρη μας για την Ελευθερία Μοσχάτου, είχε τα ηνία της Χατάι. Με τον τουρκικό σύλλογο αγωνίστηκε σε Ευρωλίγκα και ΕuroCup και αποκόμισε πολλές ιδέες και εμπειρίες.

 

No description available.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το Basket247 επικοινώνησε μαζί της και η ίδια αναφέρθηκε στο πως έφτασε να πάρει μια τέτοια σημαντική απόφαση, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα στην Α1 γυναικών και η οικονομική πλευρά της πρότασης έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο,  ενώ, μίλησε και για την προσαρμογής της σε μια χώρα όπως το Ιράν, που έχει διαφορετική κουλτούρα, ήθη και έθιμα.

Επίσης, έκανε το δικό της σχόλιο για την ελληνική λίγκα και υπογράμμισε ότι δύσκολα θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα και πάλι, ενώ, έδωσε τις δικές της συμβουλές ώστε να κάνει εκ νέου βήματα προόδου το γυναικείο μπάσκετ στη χώρα μας.

 

Η κόουτς Χατζηδάκη στο Basket247 λοιπόν…

 

Κόουτς, αρχικά θα ήθελα να μου πεις τις πρώτες σου εντυπώσεις από το Ιράν. Πως είναι η προσαρμογή σου σε διαφορετικά δεδομένα;

«Για μένα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία η αλήθεια είναι. Οι συνθήκες ζωής θα έλεγα είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με την Ελλάδα αλλά οι Ιρανοί είναι πολύ ευγενικοί και κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει ευκολότερη η προσαρμογή μου. Η Τεχεράνη είναι τεράστια πόλη και στην αρχή είναι δύσκολο να ζεις στους ρυθμούς της».

 

Πως σε υποδέχθηκαν οι άνθρωποι της ομάδας;

«Με ενθουσιασμό και σεβασμό. Μου έδειξαν από την αρχή πόσο σημαντική είναι για την ομάδα τους η παρουσία μου εδώ και φροντίζουν κάθε λεπτό να έχω όσα χρειάζομαι για να μπορώ να δουλέψω σωστά αλλά και για να ζω άνετα την καθημερινότητα μου».

 

No description available.

 

 

  «Να βάλουμε τις βάσεις για ένα πετυχημένο μέλλον»

 

Πως πήρες την απόφαση να «μετακομίσεις» στο Ιράν;

«Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν εύκολη απόφαση. Όμως είχα την περιέργεια να δω πως είναι το γυναικείο μπάσκετ σε μια χώρα όπως το Ιράν. Ήθελα να δω πως λειτουργούν και πως σκέφτονται όσοι ασχολούνται με αυτό. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε πως  η Μαχράμ είναι η μεγαλύτερη ομάδα του Ιράν με πολύ καλή οργάνωση και εγκαταστάσεις υπερσύγχρονες, και φυσικά ρόλο έπαιξε και η οικονομική πλευρά της πρότασης».

 

Είναι μία χώρα που δεν φημίζεται για το επίπεδό της στο μπάσκετ. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αναλάβεις ομάδα εκεί;

«Ναι το επίπεδο δεν είναι υψηλό, αλλά σίγουρα δε λείπει το ταλέντο και η οργάνωση. Αυτό που λείπει είναι οι γνώσεις και οι πληροφορίες. Για μένα είναι μια άλλου είδους πρόκληση το να μπορέσω να αλλάξω έστω και λίγο τη νοοτροπία αυτών των κοριτσιών και να τις κάνω να σκέφτονται πιο επαγγελματικά».

 

Ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσει με την Μαχράμ;

«Αυτό που μου ζήτησαν από τη διοίκηση είναι να προσπαθήσω να αλλάξω το στυλ της ομάδας και να βάλουμε τις βάσεις για ένα πετυχημένο μέλλον. Έχουν όραμα και μακροπρόθεσμο πλάνο. Οι αθλήτριες είναι νέες και ταλαντούχες. Ο σύλλογος έφτιαξε γυναικείο τμήμα πρώτη φορά φέτος, και θέλουν να βαδίσουν στα ίδια χνάρια με το αντρικό τμήμα που είναι οι μόνιμοι πρωταθλητές του Ιράν».

 

Έγινες η πρώτη ξένη γυναίκα στο Ιράν που αναλαμβάνει ομάδα. Πως αισθάνεσαι γι’ αυτό;

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμένα αναμφίβολα και μεγάλη ευθύνη την ίδια στιγμή. Θέλω να πιστεύω πως θα ανοίξει ο δρόμος για άλλες γυναίκες προπονήτριες από το εξωτερικό γιατί πιστεύω το μπάσκετ στο Ιράν έχει την υποδομή, αλλά δεν έχει τη γνώση. Η ομοσπονδία θέλει την ανάπτυξη του και πιστεύω με σωστό πλάνο υπάρχει η δυνατότητα για κάτι καλύτερο στο μέλλον».

 

No description available.

 

 

 «Δύσκολα θα ξεκινήσει και πάλι το ελληνικό πρωτάθλημα»

 

Είσαι από τις κόουτς που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Με όλα όσα έχουν γίνει πιστεύεις πως η Α1 γυναικών μπορεί να ξεκινήσει και πάλι; Και αν ναι κάτω υπό ποιες συνθήκες γιατί όπως βλέπουμε οι παίκτριες αποχωρούν σωρηδόν.

«Δυστυχώς και για να είμαι ειλικρινής θεωρώ πως δύσκολα θα παρθεί η απόφαση για τη συνέχιση των πρωταθλημάτων αλλά εύχομαι να κάνω λάθος. Υπάρχουν χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες που η ζωή τους έχει επηρεαστεί άμεσα και κανείς δε δείχνει να παίρνει την ευθύνη μιας απόφασης».

 

Τι ήταν αυτό που σου είπαν οι άνθρωποι της Ελευθερίας Μοσχάτου όταν τους ανακοίνωσες την παραίτησή σου για μια ίσως καλύτερη ευκαιρία;

«Τους ευχαρίστησα για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε και εκείνοι χάρηκαν και μου ευχήθηκαν τα καλύτερα, γιατί προφανώς και οι ίδιοι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα».

 

Τι πρέπει να αλλάξει στο γυναικείο ελληνικό μπάσκετ για να κάνει και πάλι βήματα προόδου;

«Νομίζω επιβάλλεται αρχικά να μπουν γυναίκες στην ομοσπονδία. Ίσως είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει ενεργά μέλη γυναίκες στην ΕΟΚ. Πρώην αθλήτριες που γνωρίζουν τι χρειάζεται να γίνει και πως και πάνω από όλα που αγαπούν το άθλημα. Αυτό πρέπει να είναι η βάση. Με δεδομένο αυτό, στη συνέχεια με τον απαραίτητο σχεδιασμό και οργάνωση, το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα μπορεί να έχει μεγάλη πρόοδο και επιτυχίες γιατί αν μη τι άλλο υπάρχει άπλετο ταλέντο».

 

Γιάννης Λέκος

Last modified on Saturday, 19 December 2020 14:02
Αγγελόπουλος ΕΟΚ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr