Thursday, 04 June 2020

«Οποιαδήποτε τροποποίηση στα συμβόλαια πρέπει να βρει σύμφωνες και τις δύο πλευρές»

Apr 03, 2020

Η Ένωση Ευρωπαίων Αθλητών, με ανακοίνωσή της στέκεται στα συμβόλαια και επισημαίνει ανάγκη για σεβασμό.

 

Η Αθλητές της Ε.Ε πήραν επίσημη θέση για τα όσα συμβαίνουν με τα συμβόλαια στο διάστημα του κορωνοϊού, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός και οποιαδήποτε τροποποίηση πρέπει να βρει σύμφωνες και τις δύο πλευρές. Επίσης, αναφέρονται στην επιστροφή στα γήπεδα αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι με το καλεντάρι των διοργανώσεων.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει η ανακοίνωση:

«Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια παγκόσμια κρίση της υγείας που επηρεάζει όλους τους τομείς δραστηριότητας, καθώς και την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτές είναι στιγμές άνευ προηγουμένου και οι σκέψεις μας είναι με εκείνους που έχουν χάσει τους αγαπημένους τους και αγωνίζονται.

Οι αθλητές της ΕΕ και τα μέλη της δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι όταν αυτό τελειώσει, ο αθλητικός και επαγγελματικός αθλητισμός στην Ευρώπη παραμένει μια βιώσιμη επιχείρηση. Για να βρεθούν επαρκείς βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις στις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αθλητικός τομέας, υπάρχει ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Σήμερα καλούμε τις αθλητικές ομοσπονδίες, λίγκες και σωματεία να δεσμευτούν για την ενεργό δέσμευση με τους αθλητές και τις Ενώσεις παικτών σχετικά με την αντίδραση του αθλητισμού στην τρέχουσα κρίση. Ενώ αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, πρέπει να διασφαλίσουμε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αθλητών και τη σωστή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι απλώς απαράδεκτο οι αποφάσεις που επηρεάζουν τα μέσα διαβίωσης των αθλητών να γίνονται χωρίς διαβούλευση και συμφωνία.

Υπάρχουν πέντε κύρια ζητήματα που εντοπίστηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου έκτακτης ανάγκης των αθλητών της ΕΕ:

1) Μισθοί

Τα συμβόλαια πρέπει να γίνονται σεβαστά και δεν μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς τη συμφωνία και των δύο μερών. Πολλοί παίκτες και οι ενώσεις τους αναγνωρίζουν ότι ορισμένοι σύλλογοι πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες, ενώ η αθλητική δραστηριότητα έχει ανασταλεί. Ωστόσο, οποιαδήποτε περικοπή των μισθών πρέπει να συμφωνηθεί μέσω διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μονομερώς.

2) Επιστροφή στο γήπεδο

Η υγεία και η ασφάλεια των παικτών, των υπαλλήλων, του προσωπικού και των θεατών είναι πρωταρχικής σημασίας σε όλες τις αποφάσεις σχετικά με την επανέναρξη του επαγγελματικού αθλητισμού. Αυτά πρέπει να βασίζονται στις πλέον ενημερωμένες διαθέσιμες πληροφορίες και να αποφεύγουν την έκθεση ατόμων ή κοινοτήτων σε περαιτέρω κινδύνους.

3) Φόρτος εργασίας και προγραμματισμός

Οι επαγγελματίες αθλητές χρειάζονται επαρκή ανάπαυση μεταξύ των αγώνων και είναι απαραίτητο, όταν ο αθλητισμός να συνεχιστεί, οι αγώνες να προγραμματίζονται κατά τρόπο που σέβονται την υγεία και την ασφάλεια των παικτών και επιτρέπουν επαρκή χρόνο προετοιμασίας και αποθεραπείας μεταξύ τους.

4) Διεθνές καλεντάρι

Η τρέχουσα κρίση έχει προφανώς επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για τις εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις για αυτήν και τις επόμενες σεζόν. Είναι σημαντικό τα νέα προγράμματα να συντονίζονται και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις παικτών να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις αυτές.

5) Κυβερνητική υποστήριξη

Οι επαγγελματίες αθλητές θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε εθνικά συστήματα προστασίας του εισοδήματος, ακριβώς όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι. Επιπλέον, η κατάσταση των αθλητών που είναι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι εργάζονται βάσει συμβάσεων αστικού δικαίου ή χωρίς επίσημη σύμβαση πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές για να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι αθλητές της ΕΕ και οι αθλητικοί σύλλογοι και οι αθλητές τους δεσμεύονται να συνεργαστούν με τον αθλητισμό και τους κυβερνητικούς φορείς για να διασφαλίσουν ότι ο ευρωπαϊκός και ο εθνικός αθλητισμός θα μπορέσει να συνεχιστεί όταν η τρέχουσα κρίση υποχωρήσει τελικά».

 

Γιάννης Λέκος

leivadas banner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr