Friday, 29 March 2024
PHARMANET
 
 

Κομνηνός: «Το BCL δημιουργεί “μικρές ιστορίες“ που δίνουν κίνητρο σε πολλούς»

May 04, 2022

To Final-4 του BasketballChampionsLeague είναι προ των πυλών (6-8 Μαΐου) και ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης, Πατρίκ Κομνηνός, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άμεσο ριπλέι» με την Έλενα Βογιατζή και τον Μενέλαο Σεβαστιάδη.

 

 

Αναλυτικά είπε:

Για το ότι το Final-4 διεξάγεται σε έδρα ομάδας που δε συμμετέχει στη διοργάνωση:«Είμαστε πιστοί στα όσα εξαγγέλλουμε, ακριβώς στη λογική των μικρών αλλά σταθερών βημάτων. Είναι μεγάλη η διαδρομή που πρέπει να διανύσουμε, είναι ένας μαραθώνιος και οφείλουμε να έχουμε έναν σταθερό ρυθμό και να τον ακολουθούμε. Πέρυσι στο Νίζνι είχα δηλώσει την πρόθεσή μας να πορευτούμε στην επόμενη διοργάνωση, τη φετινή, σε μια πόλη ομάδας που δε συμμετέχει στη διοργάνωση. Τα τελευταία μας 5 Final-4 έγιναν στις πόλεις και τα γήπεδα ομάδων που είχαν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους.

Αυτό μας έδινε κάποια ασφάλεια σχετικά με την παρουσία φιλάθλων και την υποστήριξη, αλλά μετά από 5 χρόνια ήμασταν έτοιμοι να πάμε και να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας σε μια ουδέτερη έδρα. Με αυτήν τη λογική επιλέξαμε το Μπιλμπάο, μια πόλη με μπασκετική παράδοση, καταπληκτικό γήπεδο, αθλητική κουλτούρα και σε μια χώρα που ξέρουμε ότι το μπάσκετ τυγχάνει αγάπης και υποστήριξης».

Για το ότι έτυχε να υπάρχουν 2 ισπανικές ομάδες στο Final-4 που γίνεται σε ισπανικό έδαφος: «Μέχρι στιγμής στις προηγούμενες διοργανώσεις πάντα είχαμε μια ισπανική ομάδα στο Final-4, οπότε επιλέξαμε μια ισπανική πόλη, χωρίς να έχουμε κάποια εξασφάλιση αλλά πηγαίνοντας με τα στατιστικά. Όπως το έφεραν τα πράγματα, έχουμε 2 ισπανικές ομάδες, τη Μανρέσα και την Τενερίφη. Η Τενερίφη έχει σταθερή παρουσία στην τελική φάση της διοργάνωσης, οπότε αυτό είναι ένα επιπρόσθετο θετικό στο να διασφαλιστεί η οργανωτική επιτυχία».

Για την Τενερίφη που έχει γίνει… συνώνυμο της διοργάνωσης: «Η Τενερίφη είναι απ’ τις ιστορίες ομάδων που μεγάλωσαν μαζί με το BCL. Όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, άλλη ήταν η Τενερίφη του 2016 ως οντότητα, ως οργανισμός, ως ομάδα, ως ειδικό βάρος και άλλο η Τενερίφη του 2022, σχετικά με το πόσο μπορεί να προσελκύσει παίκτες, το ότι έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση καιμπαίνει πλέον σταθερά στα play-offs στην Ισπανία. Της ταιριάζει το BCL, της έχει δώσει την οντότητα και το ειδικό βάρος και ανταποκρίνεται συνεχώς, αφού είναι η 5η της συμμετοχή σε τελική φάση. Είναι μακράν η πιο επιτυχημένη ομάδα στη σύντομη ιστορία του BCL».

Για το αν αποτελεί δικαίωση του BCL το ότι κάθε χρόνο «ξεπετάγεται» και μια ομάδα: «Ναι, σαφώς και είναι. Απ’ την 1η στιγμή το BCL είχε 3 άξονες στη φιλοσοφία και τη δομή του. Ο 1οςήταν να είναι μια πανευρωπαϊκή διοργάνωση, που δίνει την ευκαιρία σε όλες τις ομάδες από την Ευρώπη να συμμετέχουν, όπως η Κλουζ, η Φάλκο, η Νίζνι, η Χολόν και άλλες. Αυτό που πάντα συζητάμε είναι το πώς θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στην αλλαγή του τοπίου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όλα αυτά τείνουν να υλοποιηθούν. Μέσα απ’ τη διοργάνωση που προσφέρει αυτές τις ευκαιρίες, βρίσκονται ομάδες που θέλουν να επενδύσουν, να δράξουν τη δυνατότητα που έχουν να εξελιχθούν. Αυτές οι μικρές ιστορίες ομάδων που παράλληλα με εμάς μεγαλώνουν και πορεύονται, είναι ένα θετικό μήνυμα για να δώσει κίνητρο σε επενδυτές, χορηγούς και στην οικονομική αγορά και να δείξει ότι το μπάσκετ δεν αποτελείται από λίγες ομάδες, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες».

Για το αν σχεδιάζουν αλλαγές στο format του επόμενου BCL: «Νομίζω ότι το μοντέλο που καταλήξαμε φέτος ταιριάζει και στη δική μας φιλοσοφία, η οποία λέει ότι μια ευρωπαϊκή διοργάνωση δε μπορεί να είναι ανταγωνιστής ενός εθνικού πρωταθλήματος. Προτεραιότητα των ομάδων οφείλουν να είναι τα εθνικά πρωτάθλημα, γιατί αυτή είναι η υποδομή, η βάση, η παραγωγική διαδικασία και τα «φυτώρια» των εθνικών ομάδων. Εμείς θέλουμε οι ομάδες να δίνουν έμφαση στο εθνικό τους πρωτάθλημα και μέσα απ’ αυτό να κατακτούν τη δυνατότητα να παίζουν στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη δηλαδή να είναι μια επιβράβευση για τις προσπάθειες τους. Ο αριθμός αγώνων μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης δε μπορεί να είναι αντίστοιχός ή παράλληλος με τους αγώνες ενός εθνικού πρωταθλήματος που πρέπει να ‘ναι στο επίκεντρο. Και για του χρόνου, πρόθεσή μας είναι να κρατήσουμε το ίδιο format και επειδή έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να «διασπείρουμε» τις αγωνιστικές ανά 2η βδομάδα, έτσι ώστε οι ομάδες και οι φίλαθλοί τους να έχουν λίγα και ποιοτικά παιχνίδια ανά την Ευρώπη».

Για το αν τους ικανοποιεί η εξέλιξή του: «Το να βάλουμε τους πρώτους στόχους ήταν κάτι πολύ δύσκολο, γιατί όλο αυτό δημιουργήθηκε απ’ το μηδέν. Αυτό που θέλαμε ήταν να δημιουργήσουμε και να προτείνουμε ένα νέο μοντέλο που εστιάζει στα εθνικά πρωταθλήματα, στις εθνικές ομάδες και δίνει το πρέπον βάρος εκεί. Νομίζω ότι το έχουμε πετύχει, η αγορά έχει καταλάβει και αφομοιώσει αυτήν την αντίληψη, του να μπορούμε να «ισορροπούμε» όλες αυτές τις ανάγκες.

Όλοι οι στόχοι που θέλαμε έχουν επιτευχθεί και υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση στις τάξεις του BCL και κυρίως απ’ τις ομάδες. Το τελευταίο το βλέπουμε απ’ τον αριθμό των ομάδων που κάνουν αίτηση κάθε χρονιά και απ’ αυτές που θέλουν να επιστρέψουν και να γίνουν ανταγωνιστικές στη διοργάνωση. Αυτός είναι ο ένας μας κριτής και ο άλλος είναι οι μέτοχοί μας, οι εθνικές λίγκες δηλαδή, που είναι πάρα πολύ χαρούμενες, καθώς βλέπουν μια διοργάνωση που δίνει βάρος και αξία στο εθνικό πρωτάθλημα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr