Wednesday, 29 January 2020

To Scouting Report του Τζεικομπ Ουάιλι

Jul 17, 2019

H ανάλυση του Τζεικομπ Ουάιλι από τον Κωνσταντίνο Πανά

Αρχικά το ScoutingView έχει τοποθετηθεί όσον αφορά την εύρεση παικτών προτού αυτοί αποκτήσουν μεγάλη χρηματιστηριακή αξία και όντας πλέον απλησίαστοι οικονομικά από τις ελληνικές ομάδες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και τις θέσεις του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού τις έχουν πάρει άλλες ομάδες που σκορπάνε μεγάλα ποσά, οπότε είναι βασικό παίκτες σαν τον Γουάιλι να επανδρώνουν τις ομάδες μας, όχι όμως σκεπτόμενοι ότι η αξία των ομάδων πέφτει...

Είμαι της άποψης ότι την ομάδα δεν την κάνουν απαραίτητα τα μεγάλα ονόματα, αλλά εκείνοι οι παίκτες που παίζουν σαν ένα. Εννοείται πως αν υπήρχε η δυνατότητα να έχεις μια πεντάδα με Τεόντοσιτς, Ντε Κολο, Χίγκινς, Σίνγκλετον και Μίκι θα ήσουν υπερ-ευχαριστημένος... Αλλά έχουμε δει και ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ και τεράστια ονόματα να μην φτάνουν στον τίτλο...

Όλα είναι ρευστά...

Η ομάδα γίνεται ομάδα από τη λειτουργικότητα της και το τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνδέσει τα κομμάτια του παζλ σε ένα αριστούργημα...

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στο Jacob Wiley πρέπει να ψάξουμε αρκετά βαθιά στο ιστορικό του παίκτη, ο οποίος έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία.

Κατάφερε να ξεφύγει από τα ναρκωτικά, τα όπλα και τον αλκοολικό πατέρα του που μέχρι σήμερα μνημονεύει και βρήκε σανίδα σωτηρίας το μπάσκετ... Θα μπορούσε να βρίσκεται στη φυλακή από τα δεκατέσσερα του μέχρι που μια μέρα είπε "Φτάνει"... Είδε τον πατέρα του να προσπαθεί να αυτοκτονήσει μπροστά του και δεν τα παράτησε, αλλά συνέχισε να παλεύει έχοντας ως ενθύμιο ένα γράμμα του που κάθε μέρα διαβάζει ώστε να του δίνει δύναμη να προχωράει... Για τον Wiley το μπάσκετ δεν είναι ένα άθλημα... Ήταν η ελπίδα του και το εξιτήριο του για μια καλύτερη ζωή...

Προσπαθώντας να χτίσεις τον Παναθηναϊκό της επόμενης χρονιάς πρέπει να ξεκινήσεις από τον βασικό πυλώνα που είναι ο Καλάθης... Τι χρειάζεται γύρω του για να είναι παραγωγικός; Ένα σκόρερ κυρίως μέσα από pick-n-roll... Αρκετούς σουτέρ δίπλα του και φυσικά ένα pick-n-diver όπου θα τον κάνει "άλογο" από τις assists που θα του μοιράσει...

Σε αυτή τη κατηγορία λοιπόν μπαίνει ο αθλητής Jacob Wiley... Την λέξη αθλητής την χρησιμοποιώ εσκεμμένα για να τονίσω εκείνα τα χαρακτηριστικά του Αμερικανού που "βγάζουν μάτι". Μιλάμε για έναν παίκτη σε σώμα forward με ιδανικό μέγεθος(7'0'' wingspan), ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ευλυγισία και motor(σε ριμπάουντ και άμυνα) πολύ υψηλού επιπέδου. Ο Wiley προσπάθησε να εισέλθει και να επιβιώσει στο μαγικό κόσμο ως high energy PF. Βέβαια μόνο του αυτό δεν έφτανε, οπότε το να παίξει στην Ευρώπη ήταν η ιδανική επιλογή.

Αυτό που κάνει τον παίκτη να ξεχωρίζει είναι το επιθετικό του ταλέντο. Πραγματικά μπορεί να βάλει τη μπάλα στο καλάθι με αρκετούς τρόπους ξεκινώντας από το pick-n-roll ως finisher, έχοντας παιχνίδι με πρόσωπο και drive ή σουτ, αλλά και παιχνίδι με πλάτη.

Είναι από τους κορυφαίους spacers στο pick-n-roll που έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια... Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγει χώρους... Κινείται μακριά από τη μπάλα ή ακόμη και η υποδοχή τον κάνουν ένα πραγματικό όπλο σε τέτοιες καταστάσεις. Ρολάρει εξαιρετικά συνήθως παράλληλα προς το παίκτη του ώστε να υποδεχθεί τη μπάλα προς το high post, ώστε να πάρει τα βήματα και να καρφώσει εμφατικά. Έχει τεράστια αποδοτικότητα σε καταστάσεις catch 'n drive, ενώ μοιάζει ασταμάτητος εάν υποδεχτεί τη μπάλα κοντά ή λίγο έξω από τη rack zone.

Σε δεύτερη περίπτωση ο Wiley έχει ένα πολύ καλό δεξί drive και αρκετά καλό χειρισμό με χαμηλό κέντρο βάρους(για το ύψος του). Επιλέγει συνήθως ένα one way drive από δεξιά με δυνατά πατήματα, ενώ από αριστερά λατρεύει να χρησιμοποιεί reverse spins και scoop layups. Έχει καλά ποσοστά στα τελειώματα με επαφή και ο έλεγχος του κορμιού του είναι επίσης από τις σημαντικότερες αρετές του παίκτη.

Αυτό που τον κάνει ακόμη πιο ιδανικό είναι η εκτέλεση από μέση και μακρινή απόσταση. Η τεχνική στο σουτ είναι καλή και φρονώ ότι θα έχει πολλές προσπάθειες μέσα από pick-n-pop και ψηλούς που παίζουν drop όπως ο Tavares.

Το παιχνίδι με πλάτη είναι υπό εξέλιξη, αλλά είναι παίκτης που ζητάει τη μπάλα στο ζωγραφιστό. Έχει σχετικά καλό frame και εξαιρετικούς ώμους που τον βοηθάνε στο να αποκτήσει το κατάλληλο seperation από τον αντίπαλο του. Το σημαντικό είναι η πλαστικότητα στις κινήσεις του που δεν το περιμένεις από αθλητικό mobile ψηλό. Χρησιμοποιεί πολλά pump fakes και λατρεύει να ολοκληρώνει με up & under τόσο front όσο και back pivoted. Χρησιμοποιεί ένα αρκετά ιδιαίτερα baby book με μεγάλη λόμπα για να αποφεύγει τα block.

Έχει χρόνους περιφερειακού(3.17' όλο το γήπεδο ΝΒΑ combine) κάτι που τον βοηθάει και στο transition, ενώ το above the rim παιχνίδι(timing & vertical) είναι από τα δυνατά του σημεία.

Αμυντικά είναι ένα παιδί με τρομερή ενέργεια και intangibles που έλειπαν πέρυσι από την frontcourt του Παναθηναϊκού. Είναι ιδανικός στην άμυνα στο pick-n-roll με τεράστια και γρήγορα γλιστρήματα που βοηθάνε σε hard και soft show ενώ έχει τρομερούς χρόνους και στο recover. Έχει πολύ καλό timing στα block και δίνει γρήγορες βοήθειες. Θα δυσκολευτεί απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους στο low post, ενώ και η close out άμυνα χρειάζεται δουλειά.

Στο τομέα των ριμπάουντ υστερεί μονάχα στο θέμα θέσεων και στο τρόπο που κάνει block out. Είναι μακρύς, αθλητικός με πολύ καλό άλμα, αλλά εφόσον ένας δυνατότερος ή πιο ψηλός επιθετικός τον κλειδώσει πολύ δύσκολα θα βρει τρόπο να πάρει το αμυντικό ριμπάουντ. Ωστόσο έχει πολύ καλό recovery time στα άλματα του και καλό motor στο επιθετικό ριμπάουντ.

Είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι πασάρει πολύ καλό σε hi-low καταστάσεις και short roll(μιας και είναι η συνηθέστερη θέση που λαμβάνει τη μπάλα).

Είναι σημαντικό να περιορίσει τα λάθη του τα οποία γίνονται συνήθως σε πάσες, drive και παιχνίδι με πλάτη.

Δεν ξέρω ποια θα είναι η χρησιμοποίηση του κόουτς Πεδουλάκη και αν θα του περιορίσει την επιθετική του δράση σε pick-n-roll executor και εκτελεστή από μέση απόσταση, αλλά ο παίκτης έχει τρομερό potential και εφόσον νιώσει ελευθερία να κάνει το παιχνίδι του θα παρουσιάσει φοβερά πράγματα.

basket247.gr team

leivadas banner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr