Tuesday, 22 October 2019

Τα 2 βιβλία του Coach Γράψα για την Βιντεοανάλυση και την ψυχολογία της Καλαθοσφαίρισης

Jun 17, 2019

Δυο πολυ ενδιαφεροντα βιβλια εγραψε και θα παρουσιασει τον αυγουστο στην θεσσαλονικη ο αγρινιωτης προπονητής καλαθοσφαίρισης και Διδακτωρ Προπονητικης του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Γραψας Γιαννης που τον τελευταιο χρονο ζει και εργάζεται στο Γιοχανεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικης. Το πρώτο βιβλιο εχει ως κεντρικο του θεμα την βιντεοαναλυση που βασιζεται στις νεες τεχνολογιες ως συγχρονο εργαλειο στην προπονητικη  καλαθοσφαιρισης και το δευτερο προσεγγίζει με ιδιαίτερη σαφήνεια και  ευστοχία τον ρολο της προπονητικης συμπεριφορας μεσω της επιστημης της Αθλητικης ψυχολογίας στην προπονητικη διαδικασία της καλαθοσφαιρισης. Στο συγκεκριμενο βιβλίο εχει συνεργαστει επίσης η Ευτυχία Γραψα πτυχιουχος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ ενεργή αθλητρια καλαθοσφαιρισης, αρχηγός του τμηματος Γυναικών του Αρη Θεσσαλονίκης.

Η ΒΙΝΤΕΟΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟΤΑΚΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
Περιγραφή Βιβλίου

Η τεχνικοτακτική ανάλυση (scouting), που βασίζεται στις νέες τεχνολογίες, (Η/Υ)αποτελεί σήμερα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προπονητικής διαδικασίας της καλαθοσφαίρισης. Ο στόχος αυτού του βιβλίου είνα να αναδείξει την χρησιμότητα της τεχνικοτακτικής ανάλυσης (scouting), στην προπονητική διαδικασία και παράλληλα να παρουσιάσει απλές ιδέες τεχνικοτακτικών χαρακτηριστικών τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, πουθα προσφέρουν σημαντική γνώση σε όλους τους συναδέλφους προπονητές για καλύτερο προγραμματισμό της προπόνησης οποιαδήποτε και αν είναι η προπονητική τους φιλοσοφία.
Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει παρά μόνο ένας δρόμος για την επιτυχία. Ο δρόμος της ″σκληρής δουλειάς″. Πρέπει οι προπονητές να δουλεύουν πολύ σκληρότερα απ’ ότι ζητούν να δουλεύουν οι παίκτες τους. Πρέπει πάντα να είναι καλά προετοιμασμένοι ακόμη και για την παραμικρή λεπτομέρεια τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τακτικής.
Η στελέχωση των ομάδων με εξειδικευμένο προσωπικό και η συνεχής ενημέρωση των προπονητών για την χρήση νέων μεθόδων και μοντέλων τεχνικο – τακτικής ανάλυσης δημιουργούν προϋποθέσεις καλύτερης οργάνωσης της προπόνησης, κατάλληλης αξιολόγησης και χρησιμοποίησης των παικτών και καλύτερης στρατηγικής παιχνιδιού στην προσπάθεια για την επίτευξη της νίκης.

Δρ. Ιωάννης Γράψας

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στον αθλητισμόη επιτυχία των στόχων των αθλητών προσδιορίζεται κύρια, στην βελτίωση σωματικών και τεχνικών χαρακτηριστικών. Ο προπονητικός στόχος επικεντρώνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του στην βελτίωση της φυσικής και τεχνικής τους κατάστασης.
Ωστόσο, για ποιόν λόγο τόσο εμπειρικά όσο και επιστημονικά, διαπιστώνεται οτι οι αθλητές δεν έχουν κάθε μέρα την ίδια διάθεση για απόδοση; Ποια είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την παρακινησή τους στην προπονητική διαδικασία; Γιατί κάποιοι ξεχωρίζουν απο τους άλλους στην αφομίωση τεχνικών οδηγιών και αναπτύσσοντας καλύτερη αντιληπτική ικανότητα και ταχύτητα αντίδρασης; Για ποιούς λόγους ορισμένοι αθλητές εξελίσσονται πιό γρήγορα και «καλύτερα» απο κάποιους άλλους ενώ ακολουθούν την ίδια προπόνηση και πολλές φορές υπο τις οδηγίες του ίδιου προπονητή; Είναι τελικά το ταλέντο σε φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά το μοναδικό απαραίτητο στοιχείο να φτάσει κάποιος αθλητής στην κορυφή; Γιατί αρκετοί αθλητές χαρακτηρίζονται ως “αθλητές προπόνησης” επιτυγχάνοντας στην προπόνηση περιβάλλον υψηλής απόδοσης, ενώ στην αγωνιστική διαδικασία απέχουν πολύ απο αυτό;. Υπάρχει διαφορά στα παραπάνω μεταξύ των δυο φύλων;
Από το 1970, επιστήμονες εξετάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ προπονητών και αθλητών καθοδηγούμενοι κυρίως από τα προπονητικά μοντέλα ηγεσίας.Τα συγκεκριμένα μοντέλα δίνουν έμφαση στις συμπεριφορές των προπονητών δηλ. ποιές ακριβώς είναι οισυμπεριφορές του προπονητή και κατά πόσο αυτές αλλα και με ποιόν τρόπο επηρεάζουν την απόδοση των αθλητών. Πράγματι, έρευνες της αθλητικής ψυχολογίας αποκαλύπτουν ότι ικανοποίηση σχετίζεται με την αντίληψη της συμπεριφοράς προπονητή-αθλητή (Chelladurai, 1993), τη συμβατότητα προπονητή - αθλητή (Horne & Carron, 1985), και την επικοινωνία μεταξύ τους (Berardinis, Barwind, Flaningam, & Jenkins, 1983).Η σχέση προπονητή-αθλητή αποτελεί παράγοντα κεντρικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της προπόνησης διότι αθλητής και προπονητής που συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους έχουν περισσότερες και καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας
Ο βασικός στόχος του βιβλίο είναι η προσφορά γνώσης στους συναδέλφους προπονητές αλλά και η δημιουργία κινήτρου για περαιτέρω επιμόρφωση σε ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι της προπονητικής διαδικασίας που σχετίζεται άμεσα τόσο με την αθλητική απόδοση όσο και με την προπονητική εξέλιξη. Σχετικές έρευνες (Martens, 1997) έχουν αποδείξει πως οι προπονητές, οι οποίοι έλαβαν περαιτέρω επιμόρφωση (Αθλητική Ψυχολογία, Κοινωνιολογία), βελτίωσαν την συμπεριφορά τους προς τους αθλητές τους, μείωσαν το άγχος, όπως επίσης βελτίωσαν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των αθλητών τους με έμμεσο αποτέλεσμα την βελτίωση της σχέσης μεταξύ τους και άμεσο αποτέλεσμα την βελτίωση της απόδοσής τους.

Συγγραφείς: Δρ. Γιάννης Γράψας – Ευτυχία Γράψα

Μιχάλης Σταμουλάκης

leivadas banner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr