Δυο κινήσεις μακριά από το να ξεφτιλίσει την έννοια του μπάτζετ

Jul 21, 2020

Δυο κινήσεις από το να ξεφτιλίσει την έννοια του μπάτζετ

Ο Παναθηναϊκός πέρασε μια μεγάλη διοικητική παλινωδία. Βρέθηκε χωρίς καπετάνιο σε άγνωστα νερά πριν ένα μήνα αλλά την κατάλληλη στιγμή βρέθηκαν οι σωστοί άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις για να οδηγήσουν την ομάδα στην επόμενη μέρα. Διαμαντίδης- Αλβέρτης μαζί με τους Παππά, Καλαϊτζή και Βόβορα έπιασαν δουλειά για να ετοιμάσουν την ομάδα. Γνωρίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις θα έπρεπε να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να πλησιάσουν τους στόχους τους. Και μέσα σε αυτές τις λέξεις δεν υπήρχε αυτή των χρημάτων.

Και ένα μήνα μετά ο Παναθηναϊκός βρίσκεται δυο κινήσεις μακριά από το να ξεφτιλίσει λέξεις όπως μπάτζετ και θεωρίες πως ισορροπημένο ρόστερ φτιάχνεις μόνο αν έχεις πολλά λεφτά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι: Κανείς δεν λέει ότι η ομάδα θα πάει καλύτερα από πέρυσι στην Ευρωλίγκα, και σκέψεις 8αδας, Φ4 κτλ είναι πολύ μακρινές και αυτή την στιγμή όσο και να πειράζει ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ.

Παρόλα αυτά δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις ότι η φιλοσοφία των πρασίνων, η μπασκετική προσέγγιση και η πνευματική επικοινωνία που επιδεικνύουν είναι όχι απλά άριστες αλλά για σεμινάριο.

Ο Γιώργος Βόβορας ήταν ξεκάθαρος στην παρουσίαση της ομάδας πριν λίγο καιρό: Θέλω μια ομάδα μαχητική που να παλεύει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Με απλά λόγια νοοτροπία Παναθηναϊκού. Και ξεκίνησε έχοντας σαν ραχοκοκαλιά 3 ελληνόπουλα.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα που λέει και το άσμα. Ήρθε για τους Παπαπέτρου, Μήτογλου και Παπαγιάννη. Είναι η ώρα που θα πρέπει να κάνουν το βήμα παραπάνω. Για αυτό και η δουλειά που έχουν ρίξει όλοι τους το καλοκαίρι είναι τρομακτική.

Πάμε στις μέχρι τώρα μεταγραφές.

Για την θέση ‘2’ ο Βόβορας επέλεξε ένα ‘πεινασμένο’ παιδί και ένα σπουδαίο παίκτη που ψάχνει την μεγάλη επιστροφή. Κοινό σημείο και των ‘2’ το κίνητρο. Οι Φόστερ και Νέντοβιτς θα εναλλάσσονται στην θέση αυτή. Ειδικά αν ο δεύτερος μείνει υγιής με τα χρήματα που έκλεισε θα μιλάμε για την ληστεία της χρονιάς. Ο Σέρβος στις πρώτες δηλώσεις του σαν παίκτης του Παναθηναϊκού εξήρε τον τρόπο προσέγγισης της διοίκησης προς αυτόν. Δείγμα το πώς κινούνται πλέον στον Παναθηναϊκό σε αυτό τον τομέα.

Στην περιφέρεια επίσης έχουν προστεθεί οι Μποχωρίδης, Κασελάκης, ο Παπαδάκης και ο βασικός playmaker που όλοι ευελπιστούν να είναι ο Λαπροβίτολα. Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ σε κάποια πράγματα πιο κάτω στα υστερόγραφα.

Στην θέση ‘3’ έγινε το μεγάλο ριφιφί. Μαζί με τον Παπαπέτρου και τον τίμιο ειδικά για το Ελληνικό πρωτάθλημα Περσίδη ο Παναθηναϊκός φέρνει τον Χάουαρντ Σαντ Ρος. Έναν παίκτη που δένει απόλυτα με τα θέλω της ομάδας και μπορεί να προσφέρει ειδικά στην άμυνα σε τέσσερις θέσεις. Μην τον ψάχνεται. Ο Σαντ Ρος έχει θέση ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ της Ευρωλίγκα. Σε άλλες θα ήταν πρωταγωνιστής, σε άλλες ρολίστας αλλά είχε θέση παντού ανεξαρτήτου μπάτζετ. Ο τρόπος που κινήθηκε ο Παναθηναϊκός που δεν άφησε να διαρρεύσει τίποτα και παρακολουθούσε αθόρυβα την υπόθεση και έκανε κίνηση πριν προλάβουν άλλες ομάδες καταδεικνύει όπως είπαμε και πιο πάνω την πνευματική ετοιμότητα των διοικούντων.

Φεύγοντας από την περιφέρεια θα αφήσουμε την θέση ‘4’ όπου εκεί ο Μήτογλου περιμένει τον παρτενέρ του και πάμε στο ‘5’ σημειώνοντας βέβαια ότι ο Μπεντίλ μπορεί να παίξει και τις δυο θέσεις. Διπλά στον Παπαγιάννη οι πρωταθλητές Ελλάδας πρόσθεσαν τον Ζακ Όγκαστ. Ένα παιδί με αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και πολύ πιο ώριμο από την πρώτη του θητεία στο ΟΑΚΑ που έρχεται για να αποδείξει ότι η θέση του είναι στην Ευρωλίγκα. Βελτιωμένος σε όλα του πλην των βολών.

Συνοψίζοντας όλες οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού μέχρι τώρα έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Το κίνητρο. Παίκτες που θέλουν να αποδείξουν ότι ανήκουν στο κορυφαίο επίπεδο. Παίκτες που ψάχνουν την μεγάλη επιστροφή. Νέα παιδιά μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας τους.

Ένα πολύ βασικό είναι ο τρόπος σκέψης που ο Παναθηναϊκός κινήθηκε για να καλύψει την απώλεια του Καλάθη στην δημιουργία. Και αυτό έγινε δίνοντας την μπαγκέτα σε περισσότερους παίκτες. Ο Νέντοβιτς μπορεί να δημιουργήσει, ο Λαπροβίτολα πρώτα ο θεός το ίδιο. Ο Μποχωρίδης, ο Φόστερ, ο Σαντ Ρος είναι η επιτομή του παίκτη – ομάδας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και αποκτηθεί ο Λαπροβίτολα για την θέση του playmaker πίσω από τον Αργεντινό. Σε μια σεζόν που κακά τα ψέματα η Ευρώπη δεν είναι αυτοσκοπός (η πιο απλά δεν θα πει κανείς κάτι αν η ομάδα δεν πάει Φ4) νομίζω ότι θα είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ για τον Παναθηναϊκό να πάρει ξένο back-up του Λαπροβίτολα και να μην εμπιστευτεί δυο ταλαντούχα Ελληνόπουλα. Τον Παπαδάκη και τον Καλαϊτζάκη. Ειδικά ο δεύτερος δεν βρίσκω τον λόγο να μην είναι πίσω από τον 1ο άσο. Με εμπειρίες από την.. μπασκετομάνα Λιθουανία ένα παιδί 2 μέτρα στην νευραλγική θέση του playmaker θεωρώ αδιανόητο να μην έχει θέση στην ομάδα. Και ο Παπαδάκης που όσο αγωνίστηκε πέρυσι ήταν εξαιρετικός. Με καλό σουτ και σωστές αποφάσεις αποφεύγοντας εξεζητημένες ενέργειες. Σίγουρα στην ομάδα ξέρουν καλύτερα αλλά προσωπικά θα έδινα την ευκαιρία σε αυτά τα δυο παιδιά. Μόνο κέρδος θα είχε και ο Παναθηναϊκός και κατά επέκταση το Ελληνικό μπάσκετ.

Υ.Γ. Παίκτες σαν τον Καϊμακόγλου και τον Κασελάκη τους αγαπάμε και να τους αγαπάτε λίγο περισσότερο. Γιατί αυτά τα παιδιά το ταβάνι τους όχι απλά το τρύπησαν αλλά το διέλυσαν. Ο Κασελάκης ήταν ένα 4αρι στην χρυσή Εθνική Εφήβων των 90αρηδων που λόγω ύψους όλοι έλεγαν ότι στην καλύτερη θα παίξει Α2. Και αυτός τι έκανε; Δούλεψε σαν σκυλί, έφτιαξε το σώμα του και την τεχνική του. Βελτίωσε το σουτ του και πέρασε στο ‘3’ και έχει κάνει μια αξιοζήλευτη καριέρα που κορυφώνεται με την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Αντιθέτως να μην λυπάστε παιδιά με ταλέντο μέχρι τον Ουρανό που το σπατάλησαν δίχως λόγο και αιτία.

Υ.Γ. Η προσπάθεια αυτή των ανθρώπων του Παναθηναϊκού θέλει μόνο δύο πράγματα από τον κόσμο. Στήριξη και αγάπη. Το μπάσκετ κάποτε κράτησε το φρόνημα των Παναθηναϊκών ψηλά. Στα δύσκολα ο κόσμος βροντοφώναζε 'Εμείς θα σε κρατήσουμε Παναθηναϊκέ'. Πλέον πρέπει ο ένας να κρατήσει το χέρι του άλλου και μαζί να πορευτούν.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Αγγελόπουλος ΕΟΚ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr