Tuesday, 01 December 2020

Η ‘Επίσημη Αγαπημένη’ (με όποια version παραμένει πάντα επίσημη αγαπημένη) κατάφερε να επικρατήσει της Βουλγαρίας και πήρε με την βοήθεια της Βοσνίας την πρόκριση στα τελικά του Eurobasket.

 

 

Πριν μπούμε στο ζητούμενο θα ήθελα να πω ότι αυτά τα παράθυρα είναι … γκρεμοί αυτοκτονίας. Δείτε πως ομάδες με ιστορία και ασήκωτη φανέλα ζορίζονται όπως η Ισπανια και η Σερβία και θα καταλάβετε. Από αυτή την άποψη θεωρώ επιτυχία την πρόκριση που ήρθε και οφείλουμε όλοι να συγχαρούμε τους παίκτες και τους συντελεστές.

Η εικόνα της ομάδας και στα δυο παιχνίδια ήταν πάρα πολύ κακή. Σωθήκαμε χάρη στα.. huevos του Αθηναίου. Και πώς να μην είναι όταν ζητάς από παίκτες που δεν είναι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους αλλά ρολίστες πολυτελείας να φορέσουν το… κοστούμι του ήρωα. Δεν φταίνε αυτοί σε καμία περίπτωση. Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας: Αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει!!!

Και πέσανε όλοι πάνω στον Θανάση Σκουρτόπουλο. Που είναι ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ. Καλός ή κακός ή μέτριος αυτό είναι σχετικό. Θα ρωτήσει κάποιος αν τον θεωρώ ικανό για 1ο προπονητή στην Εθνική ομάδα. Θα απαντήσω ξεκάθαρα: ΟΧΙ!!!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος πρώτος προπονητής στην Εθνική ομάδα. Η αποτυχία στην Κίνα ήταν παταγώδης για να μείνει στην θέση του. Μπορεί σαν καπετάνιος του καραβιού να έχει την ευθύνη του πηδαλίου και να δείχνει ότι δεν μπορεί να το κουμαντάρει αλλά την γενικότερη την έχουν οι πλοιοκτήτες.

Όποιος όμως νομίζει ότι ο Σκουρτόπουλος είναι αυτός που φταίει για όλα, δικαίωμα του αλλά πλανάται οικτρά. Δεν φταίει ο Σκουρτόπουλος, ούτε αυτά τα παιδιά που πήγαν στην Βοσνία.

Φταίει ο τρόπος που έχει δομηθεί και συνεχίζει να λειτουργεί το Ελληνικό μπάσκετ από τις ακαδημίες των ομάδων μέχρι τώρα.

-Έχουμε κάνει κτήμα το αργό μπάσκετ, το ξύλο, το η μπάλα να πάει μόνο μέσα και άμυνα μέχρι Θανάτου.

-Οι παίκτες δουλεύουν και μεγαλώνουν μόνο για συμπληρωματικοί. Κανένας να μην μπορεί να πάρει την μπαγκέτα του ηγέτη. Μην δούμε έναν σουτέρ να βγαίνει. Να τον ευνουχίσουμε με ατάκες: Ναι αλλά δεν παίζει άμυνα, και βγαίνει εκτός συστήματος κτλ.

ΝΑΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ!!! Ας βγει και εκτός συστήματος. Αν μπορεί να την βάλει στο καλάθι, να βγει.

Λες το όνομα Κώστας Βασιλειάδης και στην Ελλάδα γελάνε. Και πας στην Ισπανία. ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. Και λες το όνομα του και μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για αυτόν.

-Να μιλήσουμε για ακαδημίες. Πόσα παιδιά έχετε στην ομάδα σας; Αααα εμείς έχουμε κοντά στα 120. ΜΑΛΙΣΤΑ! Πόσους παίκτες και σε ποιες κατηγορίες βγάλατε; Άκρα του τάφου σιωπή. Το 20αρικο να πέφτει και να φροντίζουμε να διαλύουμε τον γείτονα μας με 80 πόντους διαφορά για να του πάρουμε τα παιδιά και εξυπακούεται τα 20ρικα.

-Να μιλήσουμε για το πώς γαλουχούνται τα παιδιά στο μπάσκετ. Με άμυνα ζώνης από τα 13 και match up άμυνες, και σκριν στο σκριν του σκριν ωωω σκριν. Που στην Ισπανία μέχρι τα 15 απαγορεύονται τα σκριν και οι ζώνες και παίζουν μόνο πάσα-κόψιμο και ένας εναντίον ενός. Αφήστε μωρέ δεν ξέρουν αυτοί είναι θεατρίνοι. Και μετά αλλάζουμε πλευρό. Και όταν κάποιες τοπικές ενώσεις λένε σε κάποια τουρνουά παμπαίδων για παράδειγμα ας μην χρησιμοποιούν ζώνες οι ομάδες για να παίξουν τα παιδιά έρχονται (ο θεός να τους κάνει) οι προπονηταράδες και νομίζουν ότι ξεγελάνε κάποιον βάζοντας τα παιδιά τρία μέτρα πίσω και απλά να ακολουθάνε τον παίκτη τους.

-Και μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε βέβαια την περήφανη ελληνική κυριαρχία στο μπάσκετ που δεν είναι άλλη από το διάβασμα του αντιπάλου. Λες και οι άλλοι είναι ηλίθιοι και δεν διαβάζουνε τον αντίπαλο είναι προνόμιο δικό μας μόνο. Έχετε σουτέρ; ΟΧΙ! Έχετε αθλητικότητα; ΟΧΙ! Τρέχετε στο γήπεδο; ΟΧΙ! … Αλλά έχουμε διάβασμα του αντιπάλου. Που και αυτό χρειάζεται. Αλλά το πρόβλημα ξεκινάει αν θεωρείς ότι αυτό είναι και το μεγάλο σου πλεονέκτημα.

Το Ελληνικό μπάσκετ έχει πάρει λάθος δρόμο από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Χρειάζονται θαρραλέες και ριζικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης ξεκινώντας από την ομοσπονδία και πηγαίνοντας στην εκπαίδευση των αθλητών και στον τρόπο που διαχειρίζονται αυτοί.

Ας χαθούν και 2 τίτλοι στις μικρές ηλικίες. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν να αποκτήσουν ψυχολογία νικητή. ΜΗΝ ΤΑ ΕΥΝΟΥΧΙΖΕΤΑΙ. Αφήστε τα να σουτάρουν, να ντριμπλάρουν, να πασάρουν, να κάνουν λάθη.

Αλλιώς θα μας φταίει μια ζωή ο Σκουρτόπουλος και ο επόμενος Σκουρτόπουλος.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Την παραμονή του αγώνα με την Μπάγερν ο Γιώργος Βόβορας στις δηλώσεις του τόνισε με έμφαση ότι η ομάδα είχε κάνει πολύ καλή προπόνηση αυτή την εβδομάδα. Την συγκεκριμένη ατάκα την πρωτοάκουσα από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα χρόνια του στον Παναθηναϊκό. Ποτέ όταν είπε ο Σέρβος τεχνικός αυτή την ατάκα δεν έκαναν κακή εμφάνιση οι πράσινοι.

Έτσι έγινε και σήμερα. Απέναντι σε μια πάρα πολύ καλή ομάδα ο Παναθηναϊκός με όπλο την άμυνα του κυριάρχησε μετά τα 3 πρώτα λεπτά και πήρε μια δίκαιη νίκη. Με 10 κλεψίματα την στιγμή που ο μέσος όρος του είναι 5 και μεγάλη ενέργεια στην άμυνα. Με πρωταγωνιστές στην επίθεση τους Νέντοβιτς, Παπαπέτρου. Με τον Σαντ Ρος να κάνει ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ τα πάντα στο γήπεδο κάτι που αποτυπώνεται και στην στατιστική του και τον Γιώργο Παπαγιάννη να πραγματοποιεί ακόμα μια σπουδαία εμφάνιση.

Ο Παναθηναϊκός πίεσε σε όλο το γήπεδο. Έπαιξε δυνατά στην άμυνα πάνω στα pick and roll με δυναμικά hedge-out και κατάφερε μέσα από αυτή να βρει ρυθμό και στην επίθεση. Μεγαλύτερο παράδειγμα από τον Σαντ Ρος δεν υπάρχει σε αυτό το κομμάτι. Πήρε την ψυχολογία από την άμυνα, έβαλε και το πρώτο σουτ και έκανε αυτή την απίστευτη εμφάνιση κερδίζοντας στο νήμα τον τίτλο του MVP από τον Νέντοβιτς.

Στην επίθεση ο Παναθηναϊκός πήρε αρκετά από τους Παπαγιάννη, Νέντοβιτς και Σαντ Ρος ενώ προσέφεραν σημαντικές βοήθειες στην διάρκεια του αγώνα Μπέντιλ, ο Γουάιτ, Ο Μήτογλου (που είχε όμως κακές τοποθετήσεις στην άμυνα) και φυσικά ο Γιώργος Καλαϊτζάκης που κέρδισε την 1η του συμμετοχή στο βασικό σχήμα της ομάδας σε παιχνίδι Ευρωλίγκα και ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ. Δικαίωσε τον προπονητή του και τον εαυτό του για την δουλειά που κάνει και τις εμφανίσεις στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Δεν χρειάζονται ύμνοι για μια νίκη. Ο Παναθηναϊκός με βάση το πρόγραμμα που έχει το 3-6 είναι αξιοπρεπέστατο και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο αν νικήσει την Βιλερμπάν (που νίκησε την Μπαρτσελόνα) στο εξ αναβολής.

Υ.Γ. Ο Παπαγιάννης έριξε πολύ δουλειά το καλοκαίρι όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά και δικαιώνεται κάθε μέρα. Σίγουρα θα πρέπει να γίνει πιο σκληρός στην άμυνα στο ένας εναντίον ενός που έχει ακόμα κάποια θέματα όπως σήμερα με τον Ρείνολντς. Στο pick and roll που μέχρι πέρυσι κοίταζαν που ήταν ο Έλληνας σέντερ υπάρχει μια τρομερή βελτίωση.

Υ.Γ. Σαντ Ρος. Σε 33 λεπτά: 14 πόντους με 3/6 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 4 κλεψίματα. Το λες και τέλεια εμφάνιση.

Υ.Γ. Τα μηνύματα και σωστά συνεχίζει να τα στέλνει ο Γιώργος Βόβορας. Ήταν ο Φόστερ, ο Μπέντιλ, τώρα ο Όγκαστ. Όποιος δεν καταλάβει τι νοοτροπία της ομάδας απλά δεν θα παίζει.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Αν ψάχνεται δρεπάνια, γιαταγάνια η τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη για να πάρουμε το κεφάλι του Βόβορα, του Φόστερ η δεν ξέρω εγώ ποιον άλλον καλύτερα να φύγετε από εδώ.

Δεν πρόκειται επ’ουδενί να καταδικάσουμε κανένα. Ούτε βέβαια και να απλώσουμε δίχτυ προστασίας. Όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες για τον φετινό Παναθηναϊκού θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι.

Το πρόβλημα μέχρι στιγμής για τον Παναθηναϊκό δεν είναι ούτε το πλάνο που υπάρχει σε κάθε αγώνα, ούτε μεμονωμένοι παίκτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αυτή η ομάδα είναι ότι δεν μπορεί να αντέξει την υψηλή ένταση της Ευρωλίγκα για μεγάλο χρονικό διάστημα. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ να το κάνει.

Όπως και στην Βαλένθια, έτσι και στην Βιτόρια οι πράσινοι είχαν καταπληκτικά 5λεπτα η 7λεπτα η 3λεπτα. Μέχρι εκεί όμως. Οι ίδιοι παίκτες που δημιούργησαν αυτό το μομέντουμ στο παιχνίδι δεν έχουν την δύναμη να το υποστηρίξουν σε μεγάλο βαθμό. Και το χειρότερο είναι ότι αυτοί που έρχονται από τον πάγκο δεν μπορούν καν να σταθεροποιήσουν αυτόν τον ρυθμό. Για αυτό και βλέπουμε το 2-10 να γίνεται 15-10. Το ξέσπασμα για 5 λεπτά και μετά το χάος της αβύσσου.

Σίγουρα έχει ευθύνες και το τεχνικό τιμ. Ποτέ δεν φταίει ένας.

Όταν ξεκινάς 5αδα με 4 Έλληνες και 1 ξένο δείχνεις ουσιαστικά ότι κάτι έχει γίνει λάθος άσχετα αν προσωπικά μου άρεσε η εικόνα αυτή.

Ο Παναθηναϊκός των 6 εκατομμυρίων δεν μπορεί να έχει ξένο (Μπέντιλ) που να μην παίζει καθόλου. Είναι προτιμότερο να στηριχτείς στους Έλληνες και σε 4 η 5 ξένους αντί για 6 αλλά αυτοί να είναι ικανοί να κάνουν την διαφορά.

Για το παιχνίδι δεν μπορείς να πεις πολλά. Η Μπασκόνια τιμώρησε κάθε λάθος των πρωταθλητών Ελλάδας. Μια ομάδα που είναι 1η σε κλεψίματα στην Ευρωλίγκα και απέδειξε το γιατί. Κυνήγημα σε κάθε φάση μανιασμένο για να κλέψει την μπάλα. Πίεση στην 1η εισαγωγική πάσα και το πιο αξιοσημείωτο. Σταθερός ρυθμός ανεξαρτήτου 5αδας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός ξεγύμνωσε σε 2 μέρες όλες τις αδυναμίες του στην Ισπανία. Αλλά θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι η ένταση και η διάρκεια στην απόδοση που έδειξε ότι δεν έχει και δεν μπορεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΡΑ να υποστηρίξει.

Να τα παρατήσει από τώρα ο Παναθηναϊκός αποκλείεται. Μιλάμε για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλος ο οργανισμός προεξάρχοντος των Διαμαντίδη- Αλβέρτη θα πέσει επάνω στην ομάδα με σκοπό την άμεση ανάκαμψη. Το 2-6 είναι βαρύ αλλά με 2 καλά παιχνίδια γρήγορα μπορεί να γυρίσει ο τροχός. Αρκεί να καταλάβει ο καθένας τον ρόλο του σε αυτή την ομάδα.

Υ.Γ. Ίσως ήρθε η ώρα το ροτέισον να μικρύνει. Οι ευκαιρίες περνούν και χάνονται. Όποιος τις πιάσει έχει καλώς.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε και πάλι τα στοιχεία που μας έδειξε και στα προηγούμενα παιχνίδια. Πάθος, συγκέντρωση στο πλάνο για μεγάλο διάστημα και μια ομάδα που μάχεται μέχρι το τέλος.

ΑΛΛΑ

Είναι φανερό ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν ταβάνι που δεν αλλάζει. Για να νικήσεις ομάδες με το ρόστερ και το βάθος της Βαλένθια θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και στις δυο μεριές του παρκέ για 40 λεπτά. Αυτό στο τελευταίο 10λεπτο δεν έγινε σε καμία περίπτωση.

Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός. Είναι νόμος ότι η καλύτερη επίθεση πάντα κερδίζει την καλύτερη άμυνα. Οι πράσινοι πολλές φορές έβγαλαν πολύ καλές άμυνες αλλά οι παίκτες της Βαλένθια ευστόχησαν σε δύσκολα σουτ.

Σε γενικές γραμμές όμως η άμυνα του Παναθηναϊκού στην περιφέρεια, η απίστευτη ευστοχία και το βάθος στο ρόστερ των παικτών της Βαλένθια, καθώς και τα λάθη στην επίθεση που ορισμένα εξ αυτών τα συναντάς σε αγώνες προμίνι έγειραν το αποτέλεσμα υπέρ της ομάδας του Λεβάντε.

Ξεκινώντας από την άμυνα είναι φανερό ότι η μαύρη τρύπα ξεκινάει από τον Φόστερ. Είναι απίστευτο το γεγονός πως ένας παίκτης που αρχίζει το ματς τόσο δυνατά στην επίθεση τα τρώει όλα πίσω στην άμυνα. Και ο τρόπος που τα δέχεται είναι πολλές φορές εξοργιστικός. Και το κάνει ακόμα χειρότερο όταν μιλάμε για παίκτη που έχει τα προσόντα να παίξει καλή άμυνα.

Βασικός κανόνας στην άμυνα: Δεν γυρνάμε ποτέ την πλάτη στον παίκτη μας όπου και αν είναι η μπάλα. Βλέπουμε παίκτη και μπάλα ταυτόχρονα.

-Διείσδυση από την εσωτερική ο Βίβες, κόβει ο Πρέπελιτς ξεκινώντας έξω από το τρίποντο ο Φόστερ με την πλάτη γυρισμένη χωρίς να βλέπει τον παίκτη του καλάθι ο Σλοβένος.

-Κάθετο σκριν στον Πρέπελιτς αντί να τον ακολουθήσει σκιά η έστω να του κόψει την πορεία από το να βγει να σουτάρει, αργή αντίδραση και ελεύθερα σουτ ο πρώην παίκτης της Ρεαλ.

-Και το πλέον εξοργιστικό έχεις ‘φάει’ 2 φόρες back door στο πρώτο ημίχρονο σε κατάσταση 2 εναντίον 2. Και μπαίνεις στο δεύτερο ημίχρονο και στην 1η φάση σου κάνει πάλι το ίδιο ο Πρέπελιτς. Στην επόμενη επίθεση βάζει καλάθι. Τι να το κάνεις; Αν τρως 12 και βάζεις 6 το ταμείο είναι μείον.

Και επαναλαμβάνω από παίκτη που έχει τα προσόντα να παίξει άμυνα.

-Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι αν και σαν σκέψη ήταν καλή ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης του Ντουμπλιεβιτς. Όχι γιατί ο Μαυροβούνιος έκανε καμία ματσάρα. Απλά με την παγίδα που ερχόταν από τον περιφερειακό της ίδιας μεριάς και την γρήγορη μεταφορά της μπάλας των Ισπανών λόγω της κακής περιστροφής των περιφερειακών έμενε πάντα παίκτης ελεύθερος. Και σήμερα τα βάλανε όλα οι Ισπανοί.

-Μεγάλο πλήγμα και η αδύνατη πλευρά. Δεν μπορεί αν θες να κερδίσεις μέσα στην Βαλένθια να περνάνε επτά λεπτά μέχρι να κάνεις μια παγίδα και να καλύψει ο παίκτης της week-side την ρακέτα σου.

Στην επίθεση ο Παναθηναϊκός είχε καλές στιγμές σε μεγάλα κομμάτια του παιχνιδιού. Η παρουσία του Νέντοβιτς ηταν καθοριστική. Μπορεί ο προερχόμενος από τραυματισμό Σέρβος να ήταν άστοχος αλλά και μόνο η παρουσία του στις καταστάσεις pick and roll με το hedge-out των Ισπανών να φτάνει μέχρι και την ολοκληρωτική παγίδα έδωσε το δικαίωμα σε πολλούς παίκτες να βρεθούν ελεύθεροι για σουτ.

Όταν όμως κάνεις τόσα λάθη φτηνά με πουλήματα της μπάλας στην μια πάσα απόσταση τότε δεν μπορείς να ζητάς πολλά.

-Σπουδαία εμφάνιση από τον Μήτογλου ενώ ο Παπαγιάννης δείχνει πλέον να έχει διορθώσει πολλά άσχημα από την περσινή σεζόν. Μακάρι να συνεχίσει έτσι και θα μιλάμε σίγουρα στο τέλος της χρονιάς για τον πιο βελτιωμένο παίκτη της διοργάνωσης.

-Ο Μακ ήταν πολυ καλός και πάλι, ενώ ο Μποχωρίδης έκανε σπουδαία δουλειά όσο αγωνίστηκε.

-Πολύ καλός και ο Γουάιτ που έχω την αίσθηση ότι θα έπρεπε να αγωνιστεί παραπάνω. Αλλά όσα ξέρει ο προπονητής δεν τα ξέρει κανένας άλλος και ειδικά οι δημοσιογράφοι.

Υ.Γ. Πρέπει να γίνει σαφές ότι ακόμα και με ήττα στην Μπασκόνια και με την βαθμολογία στο 2-6 δεν έχει τελειώσει απολύτως τίποτα. Θα έρθουν και ματς στα μέτρα του Παναθηναϊκού και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί από όλους. Κριτική και γκρίνια σίγουρα θα υπάρχει αλλά σε γενικές γραμμές ο κόσμος εκτιμάει την προσπάθεια που γίνεται κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων 30 ετών. Αρκεί η θέληση, το σωστό πλάνο να μετουσιωθούν σε νίκες σύντομα.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την Εφες με 77-80.Υπο φυσιολογικές συνθήκες δεν το λες και απρόοπτο αποτέλεσμα. Οι πρωταθλητές Ελλάδας όμως θα έχουν να τα βάζουν με τον εαυτό τους και μόνο αφού ουσιαστικά έχασαν το ματς στο τρίτο δεκάλεπτο. Εκεί όπου ο σεληνιασμένος Μίσιτς έκανε πράγματα και θαύματα στο παρκέ του ΟΑΚΑ και κατάφερε όχι μόνο να σμπαραλιάσει την άμυνα του Παναθηναϊκού, αλλά να βγάλει την Ελληνική ομάδα και εκτός επίθεσης αφού το μυαλό είχε χαλάσει από το πίσω μέρος του γηπέδου.

Για άλλη μια φορά οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα απέδειξαν ότι έχουν την σωστή νοοτροπία. Παλεύουν 40 λεπτά ανεξαρτήτου αντιπάλου και έχουν πραγματικά μια αξιοθαύμαστη εικόνα στο παρκέ. Φυσικά μέσα σε όλα τα φετινά έχουμε και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει παίξει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ με όλη την ομάδα παρών. Από την αρχή της σεζόν έχει μονίμως κάποιον εκτός όπως έγινε σήμερα με τους Ογκαστ και κυρίως τον Νέντοβιτς.
Θα πει κάποιος και η Εφες είχε απουσίες. Σωστά. Αλλά ποιον πονάει περισσότερο η απουσία; Τον Παναθηναϊκό των 6 εκατομμυρίων η την Εφές τον 30; Γιατί για κάθε Λάρκιν και Ντάνστον υπάρχει ο Μισιτς, ο Μπομπουά, ο Άντερσον, ο Σιμον, ο Μόερμαν κτλ.

Στα του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ καλά το παιχνίδι με στοχευόμενες επιθέσεις και με αλλαγές στην άμυνα που στο πρώτο ημίχρονο δούλεψαν σε μεγάλο βαθμό.
Θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω σαν κλειδί της επιστροφής της Εφες στο ματς όχι τον ΤΡΟΜΕΡΟ Μίσιτς του τρίτου δεκάλεπτου αλλά τον Μπαλμπάι του 1ου ημιχρόνου. Αυτός είναι που κρατάει την Εφές στο ματς με πόντους, ριμπάουντ και πιεστική άμυνα. +το γεγονός ότι η απουσία του Νέντοβιτς έκανε πιο εύκολη την ζωή των παικτών του Αταμάν στην άμυνα καθώς ήταν πιο εύκολο να εστιάσουν πάνω σε παίκτες που αποδεδειγμένα θα έπαιρναν την μπάλα πιο πολύ εξαιτίας της απουσίας του Σέρβου.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εστιάσουμε περισσότερο στο ματς. Ο Παναθηναϊκός σε όλα τα ματς είναι διαβασμένος πάρα πολύ. Παλεύει αλλά είπαμε. Μια απουσία παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με τους αντιπάλους του. Τώρα έχει μια διαβολοεβδομάδα στην Ισπανία όπου θεωρώ το ιδεατό θα ήταν να φύγει από εκεί με μια νίκη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να παίξουν όλοι μαζί επιτέλους.

Υ.Γ. Ο Μακ ήταν καταπληκτικός στο ντεμπούτο του και σίγουρα έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα. Ειδικά αν καταφέρει να δέσει με τον Νέντοβιτς.

Υ.Γ.1 Ο Γιώργος Παπαγιάννης κάνει απίστευτα πράγματα μέχρι στιγμής στην σεζόν. Δεν θα πούμε ότι είναι η χρονιά του και όλες αυτές οι σαχλαμάρες από τον 7ο παιχνίδι. Θα κάνουμε την ευχή να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο. Ναι εντάξει έχασε την μπάλα από τον Καλάθη στην Βαρκελώνη γιατί θα ακούσουμε και αυτή την βλακεία σαν αντίλογο ας προλάβουμε να το πούμε εμείς.

Υ.Γ.2 Ο Φόστερ έχει τρομερά προσόντα. Με απλά λόγια προσόντα Ευρωλίγκα. Αλλά θα πρέπει να μάθει το παιχνίδι. Τακτικά είναι πίσω από τους υπόλοιπους. Δεν έχει ακόμα το καθαρό μυαλό και την εμπειρία να διαχειριστεί καταστάσεις σε αυτό το επίπεδο. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν φωτιά. Φωτιά όμως που έκαιγε τον Παναθηναϊκό αντί για την Εφες. Μόνο η φάση που πάει να τρυπήσει τον Σίνγκλετον στον αιφνιδιασμό αρκεί.

Υ.Γ.3 Σταθερά καλός ο Ντίνος Μήτογλου και συνεχίζει τις πολύ καλές εμφανίσεις του τελευταίου 20ημερου ο Γουάιτ.

Υ.Γ.4. Η διαιτησία ήταν θεωρώ κακή. Είναι σωστά τα βήματα στον Μήτογλου γιατί πριν σκοράρει τα πόδια του έχουν ακουμπήσει στο παρκέ. Αλλά είναι εγκληματικό λάθος με την διαφορά στους έξι πόντους το καλάθι που δεν μετράνε στον Μακ γιατί ο Μοερμαν έχει ακουμπήσει την στεφάνι και το γεγονός ότι το πλάνο αυτό δεν το είδαν ποτέ. Όχι ότι καθόρισαν το αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση απλά τα σπόρια πήγανε όλα στην Εφες.

Υ.Γ.5 Χρειάζεται υπομονή από όλους για την φετινή χρονιά. Και υποστήριξη στα άσχημα ειδικά των Ελλήνων παικτών. Σήμερα όντως ο Μποχωρίδης ήταν κακός. Δεν του πήγε τίποτα. Δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να αρχίσει η ισοπέδωση του παίκτη.

Υ.Γ.6 Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω αν για το επίπεδο της Ευρωλίγκα ο Σαντ Ρος μπορεί να ανταπεξέλθει στην θέση ‘1’. Η πίεση του Μπαλμπάι απορύθμισε όλη την λειτουργία της ομάδας στην επίθεση.Αλλο το Ελληνικό πρωτάθλημα η το BCL και άλλο η Euroleague.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ αλλά στο τέλος η ‘Ρωσική Αρκούδα’ κατάφερε να επιβληθεί. Όλα είναι θέμα οπτικής και το πώς θα αναγνώσει το παιχνίδι.

Η ήττα δεν παύει να είναι ένα κακό αποτέλεσμα. Αλλά για μια στιγμή. Για ποιο κακό αποτέλεσμα μιλάμε όταν:
-Ο Παναθηναϊκός του χαμηλότερου μπάτζετ της διοργάνωσης αντιμετωπίζει την ομάδα με τα περισσότερα κορμιά (Ο Νέντοβιτς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι του έκρυβαν την θέα στο δεύτερο ημίχρονο) και ένα βαθύπλουτο οργανισμό. Ναι το μπάτζετ όταν η απόσταση δυο ομάδων είναι και 3 η 4 εκατομμύρια μπορεί να μην παίζει τόσο ρόλο. Όταν όμως είναι 25 παίζει. Και αν το τονίζουμε κάθε φορά είναι για τους ονειροπόλους που θα πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα για τον φετινό Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι έχουν το μικρότερο μπάτζετ της ιστορίας τους από καταβολής Ευρωλίγκα και της διοργάνωσης συνολικά.
-Απέναντι στην πιο γεμάτη ομάδα ειδικά σε θέματα ύψους και δύναμης ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να έχει 3 παίκτες απών από τον Κορωνοϊό. Όλοι τους ψηλοί. Συν το γεγονός ότι ήταν -1 παίκτη στην περιφέρεια, αφού το βράδυ υπέγραψε ο Μακ για να αντικαταστήσει τον Σαικς. Μοιραία τα ριμπάουντ ήταν ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας για την ήττα της ομάδας του Γιώργου Βόβορα.

Τα λάθη ήταν ο άλλος παράγοντας. Η ΤΣΣΚΑ έδωσε μεγάλη έμφαση στην περιφερειακή άμυνα στο δεύτερο μέρος κυρίως πάνω στον Νέντοβιτς ενώ τα σχήματα που είχε στην επίθεση της έδινε την δυνατότητα να ανοίγει σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου με πολλά ντραιβ και split out.
Ο Παναθηναϊκός παρόλα αυτά πάλεψε το ματς. Γύρισε 2 φορές στο ματς από διαφορές που έφτασαν μέχρι και το +17.Και την Τρίτη φορά μπόρεσε να το πάει μέχρι το -6 για το τελικό 83-89.
Ο Γιώργος Βόβορας δείχνει να κρατάει την υπόσχεση του για μια ομάδα που θα παλεύει χωρίς δικαιολογίες και κλάψες για τις απουσίες σε όλα τα παιχνίδια δίνοντας το 100%. Έγινε σήμερα, στην Βαρκελώνη, κόντρα στην Φενέρ. Το έχουμε δει σε όλα τα παιχνίδια.
Το πιο σημαντικό είναι να μην απογοητευτεί κανείς στον οργανισμό που λέγεται Παναθηναϊκός. Υπάρχουν 3 διοργανώσεις. Στην Ευρωλίγκα είναι το πιο δύσκολο πρόγραμμα μακράν από κάθε άλλη ομάδα. Ακόμα και τα back to back παιχνίδια στην έδρα σου στην αρχή είναι με ομάδες τύπου ΤΣΣΚΑ και τώρα την Εφές την άλλη εβδομάδα. Κανείς δεν τελείωσε με οποιοδήποτε ρεκόρ από την 5η αγωνιστική. Πόσο μάλλον με ένα αξιοπρεπές 2-3.

Υ.Γ. Η προσθήκη του Μακ σίγουρα θα βοηθήσει την ομάδα. Μπορεί να μην είναι ο κλασικός οργανωτής αλλά είναι ένας σχετικά ψηλός παίκτης (1,91)με δύναμη και πάνω από όλα θέληση να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο.

Υ.Γ.2. Η βάση του Παναθηναϊκού θα πρέπει να είναι 4 άτομα για την επόμενη μέρα. Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Μήτογλου, Μποχωρίδης. Ο τελευταίος έδειξε και κόντρα στην ΤΣΣΚΑ ότι ήρθε αλλά αυτή την φορά για να μείνει μια και καλή στο επίπεδο της Ευρωλίγκα.

Υ.Γ.3. Η πρόοδος του Παπαγιάννη είναι αξιοθαύμαστη τουλάχιστον στην αρχή της χρονιάς και με αυτό που βλέπουμε σε άμυνα και σε επίθεση.

Υ.Γ.4 Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο σπουδαία προσθήκη θα είναι η άνοδος του Γουάιτ που εδώ και δυο εβδομάδες δείχνει να έχει εγκλιματιστεί στα της ομάδας.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Προφανώς και δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την συνέχεια. Ούτε να πετάξουμε στον 7ο ουρανό επειδή ο Παναθηναϊκός δείχνει αυτή την εικόνα όπως την σημερινή με την νίκη επί της Φενέρμπαχτσε.

Αλλά από όποια πλευρά και αν το δεις αυτός ο Παναθηναϊκός είναι άξιος θαυμασμού.

Όχι γιατί θα πάει να πάρει την Ευρωλίγκα (ακόμα και στην 8αδα να πάει θα μιλάμε για θαύμα) αλλά για τον τρόπο που έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει όλους τους αντιπάλους.

Θέλετε να πούμε μερικές σκληρές αλλά συνάμα μεγάλες αλήθειες.

Ο φετινός Παναθηναϊκός τι είναι;

-Η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ της Ευρωλίγκα

-Η ομάδα που αποτελείται από Ελληνόπουλα που ψάχνουν το κάτι παραπάνω στην καριέρα τους και την ευκαιρία να βγουν στο ξέφωτο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

-Ξένους (Νέντοβιτς- Γουάιτ) που ψάχνουν το restart.

-Πρωτάρη προπονητή αλλά και τεχνικό επιτελείο στο επίπεδο της Ευρωλίγκα.

-Μια ομάδα που πλήρης λόγω τραυματισμών ακόμα δεν έχει αγωνιστεί.

-Μια ομάδα που έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα από κάθε άλλη στην Ευρωλίγκα.

-Και συγχρόνως χωρίς το μεγάλο της όπλο. Τον κόσμο του.

Και όμως μέσα από όλα αυτά βλέπουμε ένα πρωτάρη προπονητή να παρουσιάζει στην κυριολεξία μια πολεμική μηχανή. Και αν στην Βαρκελώνη στις λεπτομέρειες δεν ήρθε το αποτέλεσμα σήμερα δεν θα μπορούσε να χαθεί.

Ο Νέντοβιτς ήταν το κάτι άλλο στην επίθεση , αλλά ο σχεδιασμός του Γιώργου Βόβορα για το ματς αυτό ήταν για σεμινάριο. Ο Έλληνας τεχνικός έκανε εκπληκτική δουλειά (όπως και στα 3 προηγούμενα παιχνίδια) και παίρνει και ένα μεγάλο μερίδιο της νίκης. Γιατί ναι μεν οι στρατιώτες παίζουν το ρόλο τους αλλά η καθοδήγηση είναι το πιο σημαντικό.

Ο ‘απαγχονισμός’ του Ντε Κολό και με τον τρόπο που ήρθε θεωρώ ότι θα αποτελέσει οδηγό για όλους τους προπονητές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την Φενέρμπαχτσε. Ο Παναθηναϊκός είχε λίγα νεκρά διαστήματα στην επίθεση αλλά ευτύχησε να μην έχει κανένα στην άμυνα. 40 λεπτά το πλάνο του προπονητή εφαρμόστηκε με απόλυτη ακρίβεια. Οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν τον έλεγχο των ριμπάουντ ενώ αξιοθαύμαστη ήταν η συνεισφορά των 5ριων με τους Παπαγιάννη και Όγκαστ να κάνουν εξαιρετική δουλειά και στην επίθεση αλλά κυρίως στην άμυνα στις αλλαγές πάνω στα σκριν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές ο Γιώργος Βόβορας χειροκρότησε τους παίκτες του ενώ η ομάδα είχε δεχθεί καλάθι. Γιατί η εύκολη ανάγνωση είναι ότι μπήκε καλάθι. Η δύσκολη είναι να δεις το πώς. Και ήταν φανερό ότι η Φενέρμπαχτσε υπέφερε από την άμυνα των πρασίνων.

Το βασικό για αυτόν τον Παναθηναϊκό είναι να αποκτήσει την ταυτότητα του. Και αυτή γράφει τρεις λέξεις: ΑΜΥΝΑ, ΑΜΥΝΑ, ΑΜΥΝΑ

Από εκεί ξεκινάνε όλα και έτσι θα πορευτεί η ομάδα που θεωρώ ότι και με τα παιχνίδια του Ελληνικού πρωταθλήματος και εφόσον όλοι είναι υγιείς θα βρει καλύτερο ρυθμό και συνεργασίες σε άμυνα και επίθεση. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το ντάμπλ στην Ελλάδα είναι βασικός στόχος.

Υ.Γ. 1. Μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι δεν φάνηκε η απουσία του Παπαπέτρου. Μια ακόμα του προπονητικού σταφ που κατάφερε να καλύψει το κενό του αρχηγού.

Υ.Γ.2 Άντε βρε Γουάιτ πάρε τα πάνω σου σιγά – σιγά.

Υ.Γ.3 .Ο Σαικς δείχνει να κερδίζει την παραμονή του ειδικά αν συνεχίσει έτσι τις επόμενες δυο εβδομάδες. Θυμίζω ότι και στην Βαρκελώνη ήταν καλός μέχρι να τραυματιστεί.

Υ.Γ.4. Το καλό είναι ότι πάνω από όλους το έχει καταλάβει ο ίδιος και το δείχνει με την παρουσία του στο γήπεδο. Αυτή η σεζόν είναι η μεγάλη ευκαιρία του Λευτέρη Μποχωρίδη.

Υ.Γ.5 Νίκη με την Φενέρ με τους δυο καλύτερους παίκτες της Βαρκελώνης να είναι σε χαμηλό βαρομετρικό απόψε (Φόστερ-Μήτογλου)

Υ.Γ.6 Και επειδή κάποιοι ίσως να νομίζουν ότι η Φενέρ είναι αμελητέα ποσότητα να τονίσω ότι μιλάμε για ομάδα με 20 εκατομμύρια μπάτζετ και δυο από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στην Ευρώπη (Ντε Κολό, Βέσελι).

Y.Γ.7. Δεσμοί αγάπης μεταξύ Θανάση Αντετοκούνμπο και Παναθηναϊκού. Ο τρόπος που πανηγυριζε τα καλάθια της ομαδας και αυτός και ο Γιάννης αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Ο Παναθηναϊκός έκανε μια μεγάλη εμφάνιση στην Βαρκελώνη και κοίταξε στα μάτια την Μπαρτσελόνα των εκατομμυρίων , του Σάρας και εσχάτως του Καλάθη αλλά λύγισε στην παράταση.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας ήταν καταπληκτικοί σε άμυνα (στην κανονική διάρκεια) και επίθεση και είναι πραγματικά κρίμα που δεν συνοδεύτηκε από νίκη αυτή η εμφάνιση.

Τα εύσημα ανήκουν στον Γιώργο Βόβορα που παρουσίασε μια ομάδα με σαφή προσανατολισμό στο γήπεδο και μπόρεσε να αντέξει στην επιθετική μηχανή των Μπαλουγκράνα.

Θεωρώ ότι το παιχνίδι χάθηκε γιατί η Μπαρτσελόνα κατάφερε να σταματήσει το γρήγορο transition του Παναθηναϊκού και να τον πάει σε σετ παιχνίδι, εκεί δηλαδή που υπερτερεί.

Οι περισσότεροι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν την δικιά τους στιγμή στο παιχνίδι.

-Από τον Σαικς στην αρχή που οργάνωσε καταπληκτικά αλλά χτύπησε.

-Από τον τρομερό στην επίθεση Φόστερ που στα υστερόγραφα θα πούμε κάτι παραπάνω για αυτόν.

-Από τον κορυφαίο της ομάδας σήμερα Ντίνο Μήτογλου

-Από τον Παπαπέτρου και τον Παπαγιάννη

-Από τον Νέντοβιτς που όσα λάθη έκανε μέχρι το 30’ αλλά τόσα καλά έκανε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης.

-Τον εξαιρετικό Σαντ Ρος που έδειξε ότι είναι παίκτης και Παναθηναϊκού αλλά και Ευρωλίγκα.

-Μέχρι και του Γουάιτ που δεν έκανε τίποτα αλλά έβγαλε την τελευταία άμυνα που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.


Ευτυχώς για τον κόσμο της ομάδας ο Γιώργος Βόβορας τηρεί αυτό που είχε υποσχεθεί. Μια ομάδα που θα τιμά την φανέλα του Παναθηναϊκού και θα παλεύει μέχρι τέλους. Δυστυχώς η κλάση κάποιων ομάδων είναι τόσο μεγάλη που και το… τρύπημα του ταβανιού στην απόδοση δεν φτάνει. Ο Παναθηναϊκός είναι μια νέα ομάδα με κάποια παιδιά που δεν έχουν παίξει ποτέ Ευρωλίγκα , με το χαμηλότερο μπάτζετ στην διοργάνωση και το πιο άσχημο πρόγραμμα στην αρχή από κάθε άλλη ομάδα.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα επόμενα ματς είναι με: Φενέρμπαχτσε (Εντός), Ζενίτ Αγιας Πετρούπολης (Εκτός), ΤΣΣΚΑ και Εφές (Εντός), Βαλένθια και Μπασκόνια (Εκτός).

Οπότε παιχνίδι με το παιχνίδι και ψυχή και πάθος όπως απόψε στην Βαρκελώνη και βλέπουμε.

Υ.Γ.1 Ο Φόστερ ήταν πραγματικά εκπληκτικός στην επίθεση αλλά θα πρέπει γρήγορα να μπει στην ομαδική φιλοσοφία της άμυνας. Ευθύνεται εν πολλοίς για την επιστροφή της Μπαρτσελόνα στο 44-55.Δεν ήταν μόνο η άμυνα στον Χιγκινς, αλλά και η… αφηρημάδα του ειδικά όταν ήταν στην αδύνατη πλευρά και θα έπρεπε να κλείνει στο καλάθι μετά την παγίδα στο low post που επιχειρούσαν οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα.

Υ.Γ.2. Το ζητούμενο για τον Νέντοβιτς και τον Σαντ Ρος είναι η διάρκεια στην απόδοση σε κάθε παιχνίδι και όχι τα ξεσπάσματα.

Υ.Γ.3 Μαεστρικό κοουτσάρισμα από τον Γιώργο Βόβορα και το επιτελείο του.

Υ.Γ.4 Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ενσωματωθεί περισσότερο στην ομάδα ο Γουάιτ.

Υ.Γ.5. Να το πούμε για 3η φορά; Ας το πούμε. ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΣΕΛΑΚΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑΤΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

Υ.Γ.6. Η βελτίωση του Παπαγιάννη είναι εμφανής ειδικά στην αντιμετώπιση στις αλλαγές των σκριν. Αν εξαλείψει κάποιες στιγμές νωχελικότητας όπως στο ριμπάουντ με τον Καλάθη η την σφαλιάρα στην μπάλα που αντί να πάρει το ριμπάουντ την.. έστρωσε στον Κούριτς μπορεί να κάνει την διαφορά.

Υ.Γ.7. Ο Καλάθης χρειάστηκε 148ο ματς με τον Παναθηναϊκό για να βάλει 4 τρίποντα. Στην Μπαρτσελόνα χρειάστηκε 4.

Υ.Γ.8. Είπα για την άμυνα που ηταν καταπληκτική στην κανονική διάρκεια. Γιατί με 20 πόντους στην Παράταση δεν μπορείς να ζητάς την νίκη στην Βαρκελώνη.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό δίκαια στο ΟΑΚΑ. Δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς ότι οι Ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι στην αναμέτρηση και με παίκτες πιο μπαρουτοκαπνισμένους για τέτοια ματς.

Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε και πάλι στο παρκέ αυτό που είχε υποσχεθεί ο προπονητής του. Μαχητικότητα και παίκτες που θα δίνουν το 100% . Αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει τις δεδομένες αδυναμίες που έχουν οι πράσινοι σαν ομάδα και θα αναφερθούμε στην συνέχεια.

Στα του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πιο δυνατά. Με σωστή κυκλοφορία μπάλας βρήκε ελεύθερα σουτ και κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο που ουσιαστικά αυτό στοίχησε στους πράσινους που βρέθηκαν να κυνηγάνε στο σκορ. Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός πίεσε αλλά στο κρίσιμο σημείο που δεν είναι άλλο από το -4 η μια κακή επιλογή διαδέχθηκε την άλλη και φυσικά ο Ολυμπιακός δεν ήταν διατεθειμένος να πετάξει στα σκουπίδια ότι έχτιζε σε όλο το παιχνίδι.

Πολλά μπορείς να βρεις και να γράψεις για το τι δεν πήγε καλά από τον Παναθηναϊκό.

Κατ’ εμέ η αιτία είναι μια και δυστυχώς ξεκίνησε από το καλοκαίρι και αφορά την θέση του playmaker. Ο Ολυμπιακός με Σλούκα και Σπανούλη και ο Παναθηναϊκός με τον Σαικς των τριών προπονήσεων και τον Σαντ Ρος που ακόμα διατηρούμε αμφιβολίες αν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την θέση. Δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα και μόλις τρεις μέρες πριν το παιχνίδι αυτό, οι πρωταθλητές Ελλάδας αναγκάστηκαν να κάνουν σχέδια με διαφορετικούς point-guards από ότι έπαιξε στην Ρωσία με την Χίμκι.

Το έγκλημα του καλοκαιριού δεν ήταν άλλο από την χρονική διαδικασία που ο Παναθηναϊκός περίμενε τον Λαπροβίτολα. Σίγουρα ο κατάλληλος για την θέση αλλά το ζήτημα διαιωνιζόταν την στιγμή που όλοι οι διαθέσιμοι καλοί παίκτες στην αντίστοιχη θέση έκλειναν σε άλλες ομάδες. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες και έτσι πέσαμε στον Πιερ Τζάκσον που μπορεί να είναι εξαιρετικός σκόρερ αλλά δεν νομίζω ότι αρκεί για αυτήν την νευραλγική θέση.

Η χρονιά είναι πολύ περίεργη για όλες τις ομάδες και το μόνο που έχουν να κάνουν στον Παναθηναϊκό είναι να συνεχίζουν να δουλεύουν με σκοπό η ομάδα κάθε βραδιά να τρυπάει το ταβάνι. Γιατί μόνο έτσι θα επιβιώσει. Αρχής γενομένης από την Τρίτη στην Λιόν κόντρα στην Βιλερμπάν.

Υ.Γ. Καλό θα είναι η εκάστοτε κριτική να γίνεται με ορισμένα κριτήρια και τα φαντάσματα να τα ξορκίσουμε μια και καλή. Για όσους ξεχνάνε ο Παναθηναϊκός έχει το χαμηλότερο μπατζετ στην Ευρωλίγκα με 6 εκατομμύρια. Έχει τραυματίες και ένα απίστευτα δύσκολο πρόγραμμα. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές του 2010. Από την αρχή λέγαμε ότι ο στόχος θα είναι οι τίτλοι στην Ελλάδα και αξιοπρεπής πορεία στην Ευρωλίγκα. Χρειάζεται υπομονή από όλους.

Υ.Γ. Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΣ playmaker στην ομάδα είναι ο Μποχωρίδης.

Υ.Γ. Έχω μεγάλη εκτίμηση στις δυνατότητες του Γιώργου Βόβορα. Θεωρώ ότι και ο ίδιος θα δει τα λάθη που έκανε η ομάδα και αυτός ειδικά στο 60-64 και στα κρίσιμα σημεία η ομάδα θα έχει καλύτερες αποφάσεις.

Υ.Γ. Εξαιρετικός ο Φόστερ και ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ στο διάστημα που αγωνίστηκε ο Κασελάκης.

Υ.Γ. Τεράστια η βελτίωση του Γιώργου Παπαγιάννη ειδικά στο αμυντικό κομμάτι στις αλλαγές στα σκριν.

Υ.Γ. Το χρονικό διάστημα του σίριαλ- Λαπροβίτολα θα το κουβαλάει αυτή η ομάδα για όλη την χρονιά.

Υ.Γ. Μακάρι να διαψευστώ αλλά αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα στις δυο ομάδες το μόνο που θα μένει στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια θα είναι η καζούρα μεταξύ των φιλάθλων στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Y.Γ. Αν ανέβει επιθετικά ο Νέντοβιτς, αυτομάτως θα ανέβει και η ομάδα κατά 30%.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Ο Παναθηναϊκός που θα έχανε για πλάκα στην Μόσχα από την Χίμκι πήρε μια τεράστια νίκη και ξεκίνησε νικηφόρα στην Ευρωλίγκα. Μια νίκη που ήρθε από την ομάδα που έχει το μικρότερο μπάτζετ στην διοργάνωση και που ταξίδευε δυο μέρες για την Μόσχα και χωρίς τρεις βασικούς της παίκτες. Δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στον Βόβορα και τους παίκτες του.

-Από τον ΑΡΧΗΓΟ με κεφαλαία γράμματα Ιωάννη Παπαπέτρου που μίλησε στα δύσκολα.

-Από τον ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ στην οργάνωση αλλά και με τους 10 πόντους Λευτέρη Μποχωρίδη

-Από τον μαχητή Μπέντιλ μέσα στην ρακέτα και τον πολύ καλό Μήτογλου

-Από τον Παπαγιάννη που στο φινάλε έδωσε το κάτι παραπάνω σε άμυνα και επίθεση.

-Από τον Φόστερ που έκανε θετικό ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα

-Από τον Όγκαστ που έδωσε τις μάχες του, τον Καλαϊτζάκη που σε 1 λεπτό έδειξε το θράσος του, ακόμα και από τον Νέντοβιτς που ήταν κακός επιθετικά αλλά ουσιαστικά ήταν η αιτία για το σκοράρισμα πολλών παικτών με τα ντραιβ του και τα hedge-out που τραβούσε συνεχώς δυο παίκτες.

-Και φυσικά τον καταπληκτικό Λεωνίδα Κασελάκη που έκανε θραύση στα ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο. Για τον Κασελάκη είχαμε γράψει ότι παίκτες σαν και αυτόν που η δουλειά και όχι το ταλέντο κατά κύριο λόγο τους έφτασε μέχρι εδώ να τους αγαπάτε λίγο περισσότερο. Τώρα καταλάβατε το γιατί.

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε άριστα διαβασμένος στην Μόσχα. Στο πρώτο ημίχρονο αφού είδε ότι δεν πάνε τα τρίποντα ακούμπησε την μπάλα χαμηλά στο ποστ και βρήκε λύσεις μέσα από το καλάθι. Παράλληλα με την συνεχή κίνηση και τα διαδοχικά pick and roll με Μποχωρίδη και Νέντοβιτς δημιούργησε ρήγματα και την δυνατότητα για ελεύθερα σουτ όπως αυτά που έβαλε ο Ντίνος Μήτογλου στο δεύτερο ημίχρονο.

Στην άμυνα οι πράσινοι παρότι στο τέλος βγήκαν νικητές (34-42) ουσιαστικά τα χαμένα ριμπάουντ έδωσαν την δυνατότητα στους Ρώσους να παραμείνουν στο ματς ανανεώνοντας πολλές επιθέσεις. Οι πρωταθλητές Ελλάδας ήταν πολύ καλοί αμυντικά με γρήγορες περιστροφές και συνεχές βοήθειες κυρίως στα ποσταρίσματα των ψηλών της Χίμκι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η άμυνα έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες του Γιώργου Βόβορα να διεκδικήσουν την νίκη.

Σπουδαία νίκη αλλά τελείωσε. Πλέον η προσοχή στρέφεται στον αγώνα της 2ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό. Ένα ματς ειδικών συνθηκών και απέναντι σε ένα πληγωμένο αντίπαλο που θα ψάξει απαντήσεις. Μένει να δούμε ποιοι θα είναι διαθέσιμοι από τους τραυματίες για τον Γιώργο Βόβορα. Γενικά ο Παναθηναϊκός έπεσε στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του να έχει το χειρότερο πρόγραμμα που είχε ποτέ στην διοργάνωση. Δεν λέει όμως κάτι αυτό όσο οι παίκτες παίζουν με τέτοια αυταπάρνηση όπως έγινε στην Μόσχα.

Έχει αδυναμίες είναι εμφανές και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Και σπουδαία ματς θα πάρει και θα χάσει αρκετά. Το θέμα είναι αυτό που υποσχέθηκε ο Βόβορας στην αρχή της χρονιάς να γίνει πραγματικότητα. Μια ομάδα που θα τιμά την ιστορία του Παναθηναϊκού. Σε καλό δρόμο δείχνει να βρίσκεται.

Υ.Γ. Όποιος Παναθηναϊκός η Ολυμπιακός ζει μόνο για τα μεταξύ τους ματς δεν του αξίζει απλά να υποστηρίζει μια από αυτές τις ομάδες. Δεν τελειώνει καμία χρονιά για κανένα την επόμενη αγωνιστική.

Υ.Γ.1 Ο Γιώργος Βόβορας είναι κανονικός προπονητής. Δεν είναι το ντεμπούτο του( αφού έχει κάτσει και πάλι στον πάγκο σαν 1ος προπονητής) αλλά πλέον ξέρει ότι αυτός έχει τον πρώτο λόγο σε όλα. Και θα έχει καλές βραδιές όπως σήμερα, και κακές. Δεν χρειάζεται ούτε να τρελάνουμε στα εγκωμιαστικά σχόλια τον Έλληνα προπονητή αλλά ούτε και να βγάλουμε γιαταγάνι στις ήττες. Κάνει την προσπάθεια του σε πολύ δύσκολες συνθήκες και αξίζει την στήριξη και την καλόπιστη κριτική. Το έχει κερδίσει με την παρουσία του στην ομάδα τόσα χρόνια.

 

Μιχάλης Σταμουλάκης

Πρώτα από όλα έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι λέξεις τραγωδία, καταστροφή κτλ σε αγώνες δεν υπάρχει. Είναι πολύ περισσότερα και πιο σημαντικά τα πράγματα που υπάρχουν στην ζωή μας για να φέρνουμε την… καταστροφή και την τραγωδία σε έναν αγώνα μπάσκετ.
Από αυτή την άποψη καμία ήττα δεν είναι ντροπή. Το Περιστέρι χθες ήταν μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος. Με ρυθμό στο παιχνίδι του, με επιλογές και απαντήσεις σε οτιδήποτε επιχείρησε ο Παναθηναϊκός και δίκαια πήρε την νίκη.Αλλά καλό θα είναι όσο είναι νωρίς να ειπωθούν κάποια πράγματα χωρίς βέβαια αυτό να θεωρείτε μομφή στον Γιώργο Βόβορα που πρέπει να έχει τον χώρο και τον χρόνο να δουλέψει με την ομάδα που αυτός επέλεξε.

ΝΑΙ! Είναι δεδομένο ότι η ομάδα είναι νέα, το μπάτζετ είναι το πιο χαμηλό στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας και όλοι μαζί δεν έχουν προπονηθεί πάνω από πέντε φορές.
Αλλά:

-Όταν είσαι Παναθηναϊκός και χάνεις ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ δεν μπορεί να λες δεν έχω παράπονο από τους παίκτες. ΟΧΙ! Πρέπει να έχεις μόνο παράπονα και να ζητάς βελτίωση.

-Δεν μπορεί κάθε ήττα να θεωρείτε μάθημα. 1,2, 3 φορές μην γίνουμε και… Γιάννης Αναστασίου. Ας το μάθουν όλοι το μάθημα τους.

-Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει τεράστιο πρόβλημα στην θέση ‘1’. Στην άμυνα που ο Τζάκσον έχει γίνει ο νούμερο 1 στόχος των αντιπάλων, ενώ στην επίθεση δεν γνωρίζω στο υψηλότερο επίπεδο πόσο μπορεί να αντέξει ο Σαντ Ρος. ΟΚ! Ήταν τραυματίας όλο αυτό το διάστημα για αυτό και απλά το επισημαίνουμε.

-Η άμυνα της ομάδας είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ. Όχι χθες μόνο. Σε όλα τα φιλικά. Χωρίς διάθεση , πάθος και ενέργεια στοιχεία που αν αυτός ο Παναθηναϊκός δεν τα έχει θα γίνει σάκος του μποξ στην Ευρωλίγκα και στην Ελλάδα θα δεινοπαθήσει για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Μα 61% στα τρίποντα λένε το Περιστέρι. Φυσικά λέω εγώ αφού τα περισσότερα ήταν ελεύθερα γιατί να μην μπουν;

-Με εξαίρεση του Ουάιτ ουδείς άλλος μπόρεσε να επιπλεύσει στο πλάι του Νέντοβιτς. Ο Παπαγιάννης είχε 2 ριμπάουντ σε 14 λεπτά συμμετοχής. Μεγαλύτερη ευκαιρία για το… επόμενο επίπεδο ο Έλληνας σέντερ δεν θα βρει από την φετινή χρονιά. Όσο πιο σύντομα το καταλάβει τόσο το καλύτερο για αυτόν, την ομάδα και το Ελληνικό μπάσκετ γενικότερα.

Ο Γιώργος Βόβορας δήλωσε ότι η ομάδα πρέπει και θα παρουσιαστεί έτοιμη στην Ευρωλίγκα. Δεν θα αμφισβητήσω τα λόγια του αλλά να υπενθυμίσω ότι η διοργάνωση ξεκινά την άλλη εβδομάδα.
Κανείς δεν ζήτησε από κανέναν θαύματα για αυτόν τον νέο Παναθηναϊκό. Αλλά θα πρέπει άπαντες να καταλάβουν ότι θα κρίνονται με βάση την φανέλα που φορούν. Και αυτή η φανέλα φέρνει 6 αστέρια πάνω από το σήμα που σημαίνει 6 φορές κατάκτηση της Ευρώπης, και κουβαλά επίσης 39 πρωταθλήματα, 19 κύπελλα Ελλάδας ,1 Διηπειρωτικό και ένα μοναδικό ρεκόρ που συνεχίζεται ακόμη 25 χρόνια με ένα τουλάχιστον τίτλο κάθε χρόνο. Από την στιγμή που όλοι δέχθηκαν να είναι μέλη στον Παναθηναϊκό θα κρίνονται με βάση το που βρίσκονται και τίποτα λιγότερο.

Μιχάλης Σταμουλάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr