Tuesday, 16 July 2024
PHARMANET
 
 

Ξανθοπούλου: «Περήφανη για όσα έχει καταφέρει ο ελληνικός αθλητισμός, με τίμησε η επιλογή των 2 σημαιοφόρων»

Jul 11, 2024

Η Μελίνα Ξανθοπούλου, Διευθύντρια του Τμήματος Συμμετοχής Αθλητών και Κριτηρίων Πρόκρισης της ΔΟΕ, καθώς και υπεύθυνη του Ολυμπιακού Χωριού, μίλησε στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio με την Έλενα Βογιατζή και τον Γιάννη Σταυρουλάκη.

 

 

Αναλυτικά είπε:

Για τα συναισθήματά της με την πρόκριση της Εθνικής Ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το περιγράψω. Σαν Ελληνίδα περιμένω κάθε φορά την ελληνική αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό. Τους περιμένω κάθε φορά απ’ το 2000. Όσο πιο μεγάλη βλέπεις μια ομάδα, τόσο πιο περήφανη νιώθεις. Ήξερα την προσπάθεια που είχαν κάνει όλοι. Ήθελα πάρα πολύ να τους υποδεχτώ, ήμουν εξαιρετικά χαρούμενη, πανηγύριζα, φωνάζαμε όλοι εδώ. Δυστυχώς και ένας απ’ τους ανθρώπους που δουλεύουν για εμένα είναι απ’ τη Λετονία και ήταν στεναχωρημένος γιατί είχαν αποκλειστεί. Η χαρά μου είναι απερίγραπτη. Είμαι πολύ περήφανη για όσα έχει καταφέρει ο ελληνικός αθλητισμός. Βρισκόμαστε σε πολύ καλή φάση τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλοί αθλητές μας είναι στο προσκήνιο. Σε αυτόν τον χώρο πάμε αρκετά καλά, αρκεί να μη… γκρινιάζουμε».

Για τη συμμετοχή αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Είμαστε σε έναν οριακό χρόνο, γιατί μόλις προχθές έκλεισαν οι βασικές συμμετοχές αθλητών. Το τελευταίο άθλημα που περιμέναμε ήταν το μπάσκετ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τελικά κατάφερε η Εθνική Ανδρών να περάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν το άθλημα που είχε πάρει κατ’ εξαίρεση μια ειδική μεταχείριση, γιατί ήθελαν να μπορέσουν όλες οι ομάδες να έχουν απελευθερωμένους τους βασικούς τους παίκτες απ’ τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και είχαν ζητήσει μια επέκταση, γιατί όλα τα άλλα αθλήματα είχαν ολοκληρώσει τις προκρίσεις τους τουλάχιστον 15 μέρες πριν τις 8 Ιουλίου που ήταν η καταλυτική ημερομηνία για τη συμμετοχή των αθλητών».

 

Για το πόσο οι πολιτικές εξελίξεις μπορούσαν να επηρεάσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Τα παρακολουθούσαμε πάρα πολύ στενά, γιατί ξέραμε ότι μπορεί να επηρεάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Γάλλοι δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν αντιδρούν. Ξέραμε ότι σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσαν να υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις, ειδικά στο Παρίσι. Αν επικρατούσε τελικά η Μαρίν Λε Πεν θα υπήρχε μια πολύ σοβαρή αντίδραση στο Παρίσι και στους χώρους, ενώ εμείς έχουμε στήσει τα πάντα. Φανταστείτε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προσωρινές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν διαλυθεί, κάτι που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πιστεύουμε βοήθησαν πολλές συγκυρίες και το σενάριο αυτό δεν επικράτησε. Εξακολουθεί και υπάρχει μια αναταραχή, όμως αυτό έχει αρχίσει και δεν επηρεάζει το κλίμα. Οι άνθρωποι έβαλαν στην άκρη την ανησυχία τους και στο Παρίσι τα πράγματα είναι ήρεμα, δεν έχουμε κάτι που να μας έχει σε κόκκινο alert. Βέβαια, υπάρχει το πολύ σοβαρό θέμα με την γενικότερη ασφάλεια λόγω όλων όσων συμβαίνουν γενικά. Η ασφάλεια τους απασχολεί πάρα πολύ και τους απασχολεί για χρόνια. Πάνω απ’ όλα αυτά είναι η Τελετή Έναρξης. Επειδή έχουν επιλέξει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο Τελετής Έναρξης, θα αναγκαστούν να προσπαθήσουν να κρατήσουν ασφαλή μια διαδρομή 4.5 χιλιομέτρων. Θα είναι πραγματικά ένα πάρα πολύ μεγάλο επίτευγμα της γαλλικής κυβέρνησης αν καταφέρει να το βγάλει εις πέρας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι σε άλλο επίπεδο σε αυτούς τους αγώνες και είμαι σχεδόν βέβαιη ότι όλα θα πάνε καλά».

Για τον συνολικό αριθμό συμμετοχής αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Ο αρχικός ορισμός ήταν 10.5 χιλιάδες, αλλά αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε κάτι παραπάνω απ’ τους 10.600, γιατί έχουμε κάποιες παραπάνω στο στίβο. Επίσης, επειδή θέλουμε να έχουμε μια ισομερή εκπροσώπηση ανδρών-γυναικών σε κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, έχουμε κάποιες ειδικές κατηγορίες, όπου προσπαθούμε να φέρουμε κι εκεί μια ισορροπία και έχουμε προσφέρει κάποιες έξτρα θέσεις για να μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό αυτό».

 

Για το ποσοστό συμμετοχής ανδρών-γυναικών: «Είμαστε στο 49.7 με 50.3, είμαστε πάρα πολύ κοντά. Έχουμε ένα άθλημα που είναι open, δηλαδή θα μπορούσε μια ομάδα να έρθει με τρεις γυναίκες ή τρεις άνδρες, το άθλημα της ιππασίας. Αυτήν τη στιγμή είναι δεδομένο ότι υπάρχει ισομερής κατανομή μεταξύ ανδρών-γυναικών. Αν μία Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή καταφέρει να κάνει προκρίσεις και έχει, για παράδειγμα, παραπάνω γυναίκες στο στίβο, δε μπορούμε να το ελέγξουμε. Εμείς προσφέρουμε τις θέσεις, αλλά το πώς θα καλυφθούν απ’ τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές είναι δικό τους δικαίωμα. Ξέρουμε ότι κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχουν να καλύψουν στην κολύμβηση τις γυναίκες. Δεν υπάρχει φυτώριο από κορίτσια σε αυτά τα αθλήματα. Δηλαδή εμείς προσφέρουμε τη δυνατότητα, αλλά δε μπορούν να την πάρουν».

 

 

Για το πόσο έχουν συζητηθεί οι δύο σημαιοφόροι της Ελλάδας στην παρέλαση, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: «Εγώ προσωπικά δεν έχω δει κάτι που να έχει δημοσιοποιηθεί και να υπάρχουν σχόλια ή κάτι. Αυτό που βλέπω είναι αυτό που βλέπουν όλοι, που συμβαίνει στα social media. Θα είναι ένα εκπληκτικό μήνυμα απ’ την Ελλάδα, το λέω και συγκινούμαι, να βλέπουμε αυτούς τους δύο αθλητές να μπαίνουν πρώτοι μέσα στην παρέλαση. Η Αντιγόνη είναι μια γυναίκα της καθημερινότητας, που έχει δώσει μεγάλη “μάχη” για να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Εκπροσωπεί τις γυναίκες, τις μητέρες και αυτές που παλεύουν κάθε μέρα και θέλουν να είναι πρωταθλήτριες. Ο Γιάννης είναι ακριβώς το ίδιο. Εκπροσωπεί μια γενιά παιδιών που προσπαθήσαν “με νύχια και με δόντια” να υλοποιήσουν τα όνειρά τους και τα κατάφερε. Αυτή η επιλογή με τίμησε ιδιαίτερα και για την Αντιγόνη και για τον Γιάννη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr