Monday, 24 September 2018

Ο Ιστορικός Πορφύρας ανοίγει την αγκαλιά του και πάλι στο γυναικείο μπάσκετ

Aug 15, 2017

Στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην Φρεατίδα χιλιάδες παιδιά ονειρεύονται με μια μπάλα στα χέρια στα ανοιχτά γήπεδα του ιστορικού Πορφύρα. Μεγάλη αγάπη για τα αγόρια αλλά και για τα κορίτσια καθώς η ομάδα του Πειραιά έχει μακρά παράδοση στην πορτοκαλί θεά που βρίσκεται στα γυναικεία χέρια. Η απόφαση για τη δημιουργία γυναικείου τμήματος καλαθοσφαίρισης ελήφθη στις 23 Νοεμβρίου 1976, ενώ την επόμενη χρονιά δημιουργήθηκαν και ακαδημίες κοριτσιών. Πρώτος έφορος ορίστηκε ο Αργύρης Ματιάτος.

Δημιούργησε σχολή στο γυναικείο μπάσκετ αλλά για πέντε περίπου χρόνια ήταν εκτός λειτουργίας το τμήμα όταν άνθρωποι με αγάπη για τον αθλητισμό και δη για τον γυναικείο τον επαναλειτούργησαν και πλέον το μπάσκετ γυναικών του Πορφύρα πατάει σε στέρεες βάσεις.

Στο basket247 μας μίλησε ο υπεύθυνος υποδομών του γυναικείου μπάσκετ του συλλόγου Δημήτρης Αναγνώστου.

1)Πως πρόεκυψε η αγάπη για το γυναικείο μπάσκετ;

Η αγάπη μου για το άθλημα ήταν λίγο γέννημα της τύχης. Στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς της Αθήνας, όπου συμμετείχα ως εθελοντής, το πόστο που μου ανατέθηκε ήταν "Υπηρεσίες Θεατών" στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού όπου εν μέρει φιλοξενήθηκε και το Γυναικείο Τουρνουά. Εκεί γνωρίστηκα με την κορυφαία κατ'εμέ Ελληνίδα παίχτρια, Αναστασία Κωστάκη, την πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στο WNBA. H επαφή μαζί της κυρίως, αλλά και με την υπόλοιπη Εθνική Ομάδα Γυναικών, αποτέλεσε το εφαλτήριο για να βάλω το Γυναικείο Μπάσκετ στην καθημερινότητά μου.

2) Η ενασχόληση με τον Πορφύρα;

Τα περασμένα Χριστούγεννα, και έπειτα από δυόμιση σεζόν αθλητικής και διοικητικής ενασχόλησης, έλαβα την απόφαση να αποχωρήσω από την προηγούμενη ομάδα μου, τον Α.Ο. Δάφνη Αγίου Δημητρίου 1972 λόγω διαφοράς φιλοσοφίας με τη διοίκηση ως προς τη διαχείριση των υποδομών. Το γεγονός αυτό μου στοίχισε σημαντικά καθώς η Δάφνη είχε ιδρυθεί από τον παππού μου και το προσωπικό στοιχείο ήταν έντονο. Αποφάσισα αρχικά να σταματήσω την ενασχόλησή μου με το μπάσκετ διότι δεν ήμουν και συνεχίζω να θεωρώ πως δεν είμαι επαγγελματίας παράγοντας. Παρόλα αυτά, από τις πρώτες μέρες δέχτηκα τις θετικές οχλήσεις παραγόντων και προέδρων από μερικές ομάδες με τις οποίες είχα φιλικές σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να τους βοηθήσω στις γυναικείες ακαδημίες τους. Μετά από πολύ μελέτη και σκέψη, κατέληξα να συμφωνήσω με τη διοίκηση του Πορφύρα το Μάρτιο ώστε να αναλάβω υπεύθυνος υποδομών γυναικείου μπάσκετ, απόφαση που με δικαιώνει καθημερινά όλο και περισσότερο καθώς η επιτροπή γυναικείου μπάσκετ με περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη της. Πρόκειται για ανθρώπους ξεκάθαρους στις απόψεις τους, με τους οποίους εξαρχής υπήρξε ταύτιση φιλοσοφίας. Συμφωνήσαμε στο ότι η Γυναικεία Ομάδα του Πορφύρα είναι για εμάς το όχημα που θα οδηγήσει στην μεγέθυνση των υποδομών και όχι απλά ο τελικός σκοπός. Το ότι οι υποδομές είναι βασικός πυλώνας του οργανισμού μας, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι φέτος επανιδρύεται το Ιστορικό Τμήμα Νεανίδων του Πορφύρα μετά από 15 περίπου χρόνια. Οι γνώστες του χώρου κατανοούν τη δυσκολία του εγχειρήματος καθώς μιλάμε για μια ηλικιακή κατηγορία με βάση κορίτσια Β' και Γ' Λυκείου, με ό,τι σημαίνει αυτό ως προς τη μελέτη και τις λοιπές υποχρεώσεις τους. Θα πρέπει επίσης να αναφέρω ότι στο σύλλογό μας, η διασκέδαση επεκτείνεται και εκτός παρκέ καθώς υπό τη φροντίδα των συνεργατών μου κι εμένα, τα κορίτσια διενεργούν ανά τακτά διαστήματα, ομαδικές εξόδους για φαγητό και κάθε λογής εξω-μπασκετικές και πολιτιστικές άλλες δραστηριότητες.

3) Η τρέλα με την Εθνική Κωφών που είσαι ένας από τους πιο πιστούς φίλους της πως προέκυψε;

Έχω τη χαρά από το 2000 να με τιμά με τη φιλία της η Αθηνά Ζέρβα, σημερινή εκλέκτορας της Εθνικής Κωφών Γυναικών. Έπειτα, σε μια στιγμιαία απόφαση, πέρσι το καλοκαίρι, ταξίδεψα στη Θεσσαλονίκη όπου παρακολούθησα τον Ημιτελικό και Τελικό του Ευρωμπάκετ Κωφών, όπου οι γυναίκες μας στέφθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης. Εκεί γνωρίστηκα και με τις αθλήτριες, με τις οποίες πλέον έχουμε διαρκή επαφή είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε με τη βοήθεια που παρέχω σε όποια δράση της Ομοσπονδίας χρειαστεί. Η επαφή με τα κορίτσια αυτά, όπως έχω πει και στο πρόσφατο παρελθόν, είναι ένα μάθημα ζωής, δύναμης και ήθους και όλη αυτή τη θετική ενέργεια που λαμβάνω από την αλληλεπίδραση μαζί τους, προσπαθώ να την περάσω και στις μικρές αθλήτριες του Πορφύρα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΑΣ

Έδρα Γυναικείας Ομάδας: Κλειστό Γήπεδο "Παναγιώτης Σαλπέας"

Έδρα Γυναικείων Υποδομών και Διοίκησης: Ανοιχτό Γήπεδο Πορφύρα

Πρόεδρος: Μανώλης Εμμανουηλίδης

Επιτροπή Γυναικείου Μπάσκετ: Μανώλης Εμμανουηλίδης, Νίκος Ρεβίδης (Ταμίας Δ.Σ. - πρώην αθλητής και προπονητής του συλλόγου), Νίκος Ηλιόπουλος (Μέλος Δ.Σ. - πρώην αθλητής του συλλόγου)

Προπονητής Γυναικείας Ομάδας: Παναγιώτης Δοντάς

Έφορος Γυναικείας Ομάδας: Νίκος Ηλιόπουλος

Υπεύθυνος Υποδομών Γυναικείου Μπάσκετ: Δημήτρης Αναγνώστου

Προπονητής Νεανίδων: Παναγιώτης Δοντάς

Έφορος Νεανίδων: Δημήτρης Αναγνώστου

Προπονητής Κορασίδων: Παναγιώτης Δοντάς

Έφορος Κορασίδων: Δημήτρης Αναγνώστου

Προπονητής Παγκορασίδων: Δημοσθένης Παπαβλασόπουλος

Έφορος Παγκορασίδων: Δημήτρης Αναγνώστου

Προπονητής Τζούνιορ Κοριτσιών: Κώστας Κωνσταντίνου

Έφορος Τζούνιορ Κοριτσιών: Δημήτρης Αναγνώστου

***Κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο, το Γυναικείο Τμήμα θα αγωνίζεται στην Α ΕΣΚΑΝΑ και στο Κύπελλο Γυναικών ΕΣΚΑΝΑ, οι Νεάνιδες στην Α' Κατηγορία ΕΣΚΑΝΑ, οι Κορασίδες στη Β' Κατηγορία ΕΣΚΑΝΑ και οι Παγκορασίδες στη Β' Κατηγορία ΕΣΚΑΝΑ.

***Αυτή τη στιγμή στις Υποδομές Γυναικείου του Πορφύρα, προπονούνται πάνω από 40 κορίτσια σε αγωνιστικά και μη-αγωνιστικά τμήματα.

facebook page: https://www.facebook.com/porfyraswbc

site: www.porfyras.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: 6947685506 / 210 4181780

Μιχάλης Σταμουλάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ