Wednesday, 17 October 2018

Καιρός για αλλαγές στην Εθνική

Sep 16, 2017

Το Eurobasket τελειωσε. Η Εθνική γι άλλο ένα τουρνουά δεν πρωταγωνίστησε. Πολλοι οι υπεύθυνοι και πολλές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Θα μπούμε κατευθείαν στο θέμα. Η Εθνική πρέπει να βρεί έναν προπονητή ώστε να περάσει τα προκριματικά και να φτάσει στο Παγκόσμιο κύπελλο. Δεν πρέπει όμως να ανατρέξει στο χρονοντούλαπο της μπασκετικής της ιστορίας και να βάλει στον τιμόνι της όποιον ζητήσει τα λιγότερα χρήματα π.χ Μίσσας ,αλλα κάποιον σοβαρό επαγγελματιά. Να μπεί δηλαδή ξανά σε επαγγελματικούς ρυθμούς ώστε να ξαναβρεί το άστρο του 2005. Και ο επαγγελματισμός είναι αυτός που θα την πάει ένα επίπεδο πιο πάνω. Και μιάς και ακούγεται οτι η Ε.Ο.Κ κοιτάζει πρός Θεσσαλονίκη μεριά θα ήταν καλό να κάνει μιά συζήτηση με τον Δράκο. Είναι τραγικό από πλευράς Ε.Ο.Κ να έχει εκτός από κάθε συζήτηση για το θέμα του πάγκου τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Και ειδικά όταν είναι το μαύρο πρόβατο επειδή δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Ο coach είναι αυτός που θα πείσει τους μεγάλους παίκτες μας να έρθουν στην Εθνική.

Βασικές σταθέρες

Η Εθνική πρέπει να ξεκινάει και να τελειώνει στον Γιάννη Αντετοκουμπο και τον Κώστα Κουφό. Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι ότι πιο σύγχρονο έχουμε. Και οι δυό τους έχουν σταθερό και πολύ χρόνο στο NBA. Τον Γιάννη φέτος τον χάσαμε διότι δεν ήταν σοβαρά τα δεδομένα στην Εθνική. Όχι πώς ήταν τόσο σοβαρός ο τραυματισμός του αλλά προτίμησε να το προφυλάξει γιατί δεν είχαμε σοβαρότητα σαν ομάδα. Εδώ δεν είχαμε γήπεδα με air-condition. Τι να λέμε τώρα. Ο Κουφός χρόνια τώρα δεν κατεβαίνει για δικούς του λόγους. Βασικά έναν χρόνο έρχεται στην Εθνική και μετά την αφήνει. Πρέπει κάτι να κάνουν οι υπεύθοινοι ώστε να είναι σε κάθε κλήση των διεθνών. Και μαζί με αυτούς να προστεθούν οι Σλούκας , Παπανικολάου , Καλάθης και Παπαγιάννης και να στηριχτούν και κάποιοι μικροί.

Αλλαγή νοοτροπίας και στήριξη στους μικρούς.

Στα περισσότερα σοβαρά πρωταθλήματα μέχρι την ηλικία των 17 δεν επιτρέπεται η ζώνη και το σκριν στην μπάλα. Έτσι οι αθλητές γίνονται καλύτεροι στο ομαδικό και ατομικό παιχνίδι. Διότι και παίζουν ένας εναντίον ενός και σουτάρουν και συνεργάζονται χωρίς να φοβούνται μην τους βγάλει ο προπονητής. Έτσι συγχρονίστηκαν με την εποχή οι υπόλοιπες χώρες. Και κάπως έτσι έμεινε πίσω η Εθνική. Για παράδειγμα γιατί δεν στήριξαν ποτέ τον Κόνιαρη που έχει όλο το πακέτο; Γιατί έμεινε τόσο στάσιμος ο Χαραλαμπόπουλος. Η γιατί να μην παίζει ο Τολιόπουλος. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Οι ακαδημίες της Ελλάδας είναι γεμάτες με ταλέντο που πρέπει οι προπονητές των μεγάλων ομάδων να το εμπιστευτούν όπως έγινε με τον Σλούκα , τον Πρίντεζη , τον Μπουρούση , τον Παπαγιάννη. Και όλοι μαζί , νέεοι και παλιοί να φτιάξουν ένα σύνολο άκρως ανταγωνιστικό όπως της Σλοβενίας που για εμένα είναι ο Ολυμπιακός σε εθνική ομάδα. Έχει διακριτούς ρόλους, προπονητή πάθος και πολλά κιλά μαγκιάς. Τέλος πάντων , κάπως έτσι πρέπει να είναι και η δική μας Εθνική. Βρείτε τα κατάλληλα άτομα που πρέπει να την πλαισιώσουν , είτε παίκτες είτε προπονητικό team ώστε να βγούμε από την ναφθαλίνη.

Αλλαγές στην Ε.Ο.Κ

Για να γίνουν τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν πρέπει να αλλάξουν πολλά και στην Ομοσπονδία. Κάτι ξέρουν οι υπόλοιπες χώρες που έχουν βάλει σε τέτοιες θέσεις μεγάλους σταρ του παρελθόντος. Αλλά όχι , εμείς εκεί. Με τους ίδιους από το 2000. Πέραν από κάθε φαντασία είναι πώς ενώ η Ελλάδα έχει τόσους πρώην μπασκετμπολίστες που ασχολούνται με το άθλημα ακόμα , δεν εχει ενεργοποιήσει κανέναν. Σκεφτείτε Πρόεδρο Γκάλη και μανατζερ τον Παπαλουκά. Νομίζω η Ομοσπονδία θα αλλαξει επίπεδο , κύρος και θα προστεθεί πολύ μπασκετ. Σοβαρό μπασκετ όχι το επαρχιωμένο.

Περικλής Τσακίρης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ